email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ντολμαδάκια με γαρίδες

διαφήμιση

Ντολμαδάκια

Υλικά Συνταγής:

40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα

(και λίγα επιπλέον για την κατσαρόλα)

300 γραμ. μικρές γαρίδες (ψιλοκομμένες)

1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/3 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)

1/3 ματσάκι δυόσμο(ψιλοκομμένο)

1/3 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

1 φλ. ρύζι για γεμιστά

4 κ.σ ούζο

1 λεμόνι

1 φλ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση
Για τα νηστίσιμα ντολμαδάκια με γαρίδες, μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για μία ώρα. Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό μέχρι να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά.

Στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λαδωθούν. Προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 4-5΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του, αλλά να μη στεγνώσει τελείως. Η γέμιση πρέπει να έχει λίγη υγρασία. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά, από 2 έως 5΄ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα άνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Αν θέλουμε, στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με ζεστό νερό, ίσα να τα σκεπάσει.

Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται και κρύα με τέταρτα λεμονιού.

Περισσότερα άρθρα για συνταγές  πατήστε εδώ …

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Καλαμάρι με ρύζι
Συνταγές - Γλυκά
Καλαμάρι με ρύζι

Καλαμάρι με ρύζι Υλικά Συνταγής: 2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα

Συνταγές - Γλυκά
Καλαμάρι με ρύζι

Καλαμάρι με ρύζι Υλικά Συνταγής:2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα (σύνολο

Συνταγές - Γλυκά
Κανταΐφι με κρέμα

Κανταΐφι με κρέμα Υλικά Συνταγής:350 γραµ. φύλλο κανταΐφι200 γραµ. αιγοπρόβειο