Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση που θέλει να κλείσει το συντομότερο το θέμα ώστε να αποφύγει τα παρατράγουδα, επισπεύδει τις διαδικασίες για την πληρωμή της εν λόγω ενίσχυσης η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 7.750.000 παραγωγών τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Οι πληροφορίες θέλουν μετά την υπογραφή της σχετικής πρότασης δαπάνης από το υπουργείο Οικονομικών, ο φάκελος των αιγοπροβατοτρόφων να έχει φύγει ήδη για τις Βρυξέλλες.  

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

«Δυστυχώς η απόφαση του ΥπΑΑΤ να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα με ψίχουλα στους αιγοπροβατοτρόφους που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς ωστόσο η χαμηλή τιμή παραγωγού να περάσει στον καταναλωτή (τιμή παραγωγού 3,5 με 4 ευρώ, τιμή στον καταναλωτή 9 με 10 ευρώ ή και παραπάνω) λόγω κορωνοιού, μας βρίσκει όλους αντίθετους και φανερώνει την άγνοια των προβλημάτων και της εξαθλίωσης που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι», τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων σε ανακοίνωση της.

Επισημαίνει δε, πως εμμένει στα αιτήματα για:

  • ένταξη στους ΚΑΔ, έκτακτη ενίσχυση όλων των αδιάθετων αμνοεριφίων και των εναπομείναντων θηλυκών αναπαραγωγής που δεν συνυπολογίστηκαν στην ζημιά,
  • πάγωμα όλων των δόσεων των κτηνοτρόφων προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία για όσο διαρκεί η κρίση,
  • γρηγορότερη χορήγηση του 80% της Ενιαίας Ενίσχυσης αμέσως μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020, πάταξη των ελληνοποιήσεων προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και όχι μόνο (βαριές ποινές, κλείσιμο και δημοσιοποίηση των παρανομούντων)
  • άμεση εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και όσες περιφέρειες αδυνατούν, να αναλαμβάνει το ΥπΑΑΤ τη διεκπεραίωση και επίσης να πάψουν να πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι.

Ακόμα η ΠΕΚ ζητά, άμεση χορήγηση  αδειών λειτουργίας με διαδικασίες fast track κι όχι συνεχείς παρατάσεις και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με διαχωρισμό ζωικής και φυτικής παραγωγής, δέσμευση από το ΥπΑΑΤ για αξιοποίηση των επιστραφέντων 446 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση από καταλογισμούς για τα βοσκοτόπια και με νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μην υπάρξουν νέοι καταλογισμοί, να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους (ή μέρος αυτών).

Τέλος οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ ζητούν αποκατάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, της κατάφορης αδικίας σε βάρος των κτηνοτρόφων από την περικοπή της εξισωτικής όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, όπως επίσης και η πληρωμή όλων των παλιών υποχρεώσεων εξισωτικών 2013-2014. Παράλληλα καταγγέλλουν και καταδικάζουν όσους φορείς και φυσικά πρόσωπα καταφέρονται εναντίον της ΠΕΚ και του προεδρείου της.

«Η ΠΕΚ έχει ιστορία αγώνων και κατακτήσεων από την ημέρα της ίδρυσής της και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ δεν εκπροσωπούν κανένα κόμμα παρά μόνο τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους έχουμε δώσει μάχες ζωής όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2006 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς. Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα μας βρουν όλοι απέναντί τους, ξεκινώντας νέους αγώνες και κινητοποιήσεις άμεσα. Φτάνει πια», καταλήγει η ΠΕΚ.

Νωρίτερα το agronews έγραφε

Μένει στα 4 ευρώ, ενώ με 31 εκατ. προϋπολογισμό πάει και στα μικρά νησιά η ενίσχυση αμνοεριφίων

Επιχορήγηση ύψους 31 εκατ. ευρώ προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ως αντιστάθμισμα στο πλήγμα που υπέστη το εισόδημά τους την περίοδο του Πάσχα, από τη δυστοκία, αλλά και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων τους, ανακοίνωσε από τη Σιάτιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ για τους οινοποιούς και την απόσταξη κρίσης και άλλα 2 εκατ. ευρώ για όσους αμπελουργούς θέλουν να κάνουν πράσινο τρύγο.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, ενώ για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως «έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της. 

Για τη στήριξη στους οινοποιούς ο υπουργός υποστήριξε πως το ποσό έχει δεσμευτεί, αλλά το υπουργείο θα περιμένει για κάποιο διάστημα ακόμη -αν και η πίεση μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός- δεδομένου ότι η Γαλλία επιδιώκει τα ποσά αυτά να καλυφθούν όλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς δεν έχουμε λόγο να μην υποστηρίζουμε τη γαλλική πρόταση».

Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε, επίσης, στοχευμένη στήριξη ύψους 3,5 ευρώ ανά δέρμα, για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020, τους οποίους παρέπεμψε και στο σχετικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων με εγγύηση του δημοσίου, ώστε να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή την περίοδο. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν οι αναγκαίες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Στο αίτημα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων γουνοφόρων αλλά και της τοπικής βιομηχανίας ΜΑΒΙΖ που παράγει τροφές για τα γουνοφόρα ζώα ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι όλες οι χρηματοδοτήσεις αυτού του τύπου γίνονται με τραπεζικά κριτήρια.

Τόνισε δε, ότι θα υποστηρίξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την άποψη ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτούν εμπόρευμα άρα θα μπορούσαν να το ενεχυριάσουν ως εξασφάλιση για τη ροή χρηματοδότησης προς την εκάστοτε επιχείρηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφών για γουνοφόρα ζώα ΜΑΒΙΖ στην περιοχή της Νεάπολης Κοζάνης όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της από τον επιχειρηματία Μάρκο Παπαγεωργίου. Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι στο πνεύμα της εποχής, ότι ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής Οικονομίας ενώ την χαρακτήρισε ως υποδειγματική επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, που παραχώρησε την Τρίτη 9 Ιουνίου, στην Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε, ακόμη, ότι σε σχέση με το θέμα της καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων, μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την αυστηροποίηση των ποινών και του θεσμικού πλαισίου, θα ακολουθήσει η ανασύσταση του μηχανισμού ελέγχων και η ενίσχυση των εργαστηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό για την ταυτοποίηση των προϊόντων, καθώς κι η διεθνής συνεργασία τους.

Ανακοίνωσε, ακόμη, πως σύντομα θα προκηρυχθεί το αρδευτικό έργο για το φράγμα της Διποταμίας, στην Καστοριά, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ότι έως τον Αύγουστο θα έχει δημοπρατηθεί το αρδευτικό στο χωριό Γέρμας, ύψους 4 εκατ. ευρώ και πως σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια ανάδοχο εταιρεία «ξεμπλόκαρε» και το έργο που αφορά στο φράγμα του Νεστορίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην ημέρα ο κ. Βορίδης θα επισκεφτεί το κτηνιατρικό κέντρο Κοζάνης, ενώ θα μετάσχει και στη συνεδρίαση για τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το Υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.

Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε δήλωση του ο Υπουργός επισημαίνει τα εξής:

«Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του ο τομεάρχης αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης χαρακτηρίζει «και “κολοβή” και καθυστερημένη η στήριξη για τους κτηνοτρόφους».

Αναλυτικά η δήλωση Αραχωβίτη

Τώρα επιτέλους εξηγείται η κωλυσιεργία που διανθίστηκε με ανεκπλήρωτες «επίσημες» ανακοινώσεις και «προσωπικές» δεσμεύσεις από την ηγεσία  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Ήταν, από τη μία, η πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου για στήριξη πολύ κατώτερη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ήταν όμως τελικά και δική της επιλογή να είναι αυτή η στήριξη πολύ κατώτερη και από το 2018 (κομμένη κατά 25%), όταν σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατ. ευρώ  μέσω του μηχανισμού «de minimis», που αντιστοιχούσαν σε 1 ευρώ περισσότερα ανά ζώο, με ελάχιστη προϋπόθεση την παράδοση, τουλάχιστον 1 κιλού γάλακτος.

Απ’ όπου και να το εξέτασαν λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι συγκρίσεις με τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στην κτηνοτροφία είναι αμείλικτες και αναπάντητες.

Ήταν αυτές οι συγκρίσεις λοιπόν που περιέπλεκαν τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις ώστε να δοθεί  -όταν δοθεί- από το ΥπΑΑΤ η «κολοβή» στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους, με  σκληρούς όρους και περιορισμούς (παράδοση 100 κιλά γάλακτος τουλάχιστον).

Δήλωση του.Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργού ΑΑΤ Βαγγέλη Αποστολου με αφορμή τη δέσμευση Βορίδη για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στην αιγοπροβατοτροφία ύψους 31 εκατ. ευρώ:

«Ο κ. Βορίδης, μετά από διεργασίες 2 μηνών το μόνο κατάφερε με τη δέσμευσή του ήταν να αφήσει εκτός ενίσχυσης, έστω και ενός ευρώ, την πιο ευαίσθητη ομάδα των αιγοπροβατοτρόφων, αυτούς των απομονωμένων ορεινών περιοχών, αλλά και όλο τον κλάδο που επλήγει από τη πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Η χορήγηση των 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο και με την προϋπόθεση της παράδοσης 100 κιλών γάλα σε 40.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους αποτελεί εμπαιγμό όχι μόνο για το ύψος της αλλά και για τον αριθμό των πληττόμενων που καλύπτει.

Γνωρίζει ο κ. Βορίδης πολλές απομονωμένες περιοχές που τα τυροκομεία να ζητούν γάλα από τους αιγοπροβατοτρόφους;

Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί σε όλους το διπλάσιο ποσό ανά ζώο δηλαδή τα 72 εκατ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας να στέκεται ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας, αλλά και να αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο.

Γι αυτό αποτελούσε επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν όλοι, όχι μόνο γιατί έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα, αλλά και γιατί αυτοί των απομονωμένων περιοχών:

α) δεν παίρνουν τις ανάλογες με τους προηγούμενους ενισχύσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα δεν θεωρήθηκαν δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δόθηκαν αυτές τις ημέρες στην κτηνοτροφία και

β) στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει να κρατηθούν μια και αποτελούν τη μοναδική παραγωγική απασχόληση και πηγή εσόδων σε αυτές.

Στους χιλιάδες τέτοιους απομονωμένους οικισμούς που έχει η χώρα μας οι οικογένειες που μένουν δεν ξεπερνούν τις 10, από τις οποίες 2 με 3 είναι κτηνοτρόφοι και οι υπόλοιποι».

ΠΗΓΗ