ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Στον Εβρο αναμένονται σήμερα τα 100 στελέχη της Frontex, τα οποία θα αναλάβουν αμέσως δράση συμβάλλοντας στις περιπολίες και την περιφρούρηση των συνόρων.

Χθες επικρατούσε γενικότερη ηρεμία στις Καστανιές και μπροστά στον φράχτη του συνοριακού περάσματος είχαν τοποθετηθεί τα λιγοστά γυναικόπαιδα φωνάζοντας «Europe» και «Greece» καλώντας με αυτόν τον τρόπο τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα και είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε ανασύνταξη δυνάμεων αλλά και επιδιορθώσεις στον φράχτη. Στα σύνορα καταφθάνουν συνεχώς φορτηγά που κουβαλούν συρματοπλέγματα και σιδερένιες κατασκευές.

Προχθές το βράδυ στην περιοχή βρέθηκε και πάλι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης κατασκευής νέου συνοριακού φράχτη και συζήτησαν αναλυτικά την κατάσταση στον Εβρο καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν στον Εβρο έντεκα πενηντάμετροι πυλώνες, σε μήκος 200 χιλιομέτρων, οι οποίοι θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης επιτήρησης των συνόρων.

Πάντως, οι μετανάστες δεν δείχνουν να πτοούνται από τα ερμητικά κλειστά σύνορα και συνεχίζουν τις απόπειρες εισόδου σε ελληνικό έδαφος αναζητώντας περάσματα κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Το 24ωρο μεταξύ 06:00 της Δευτέρας και 06:00 της Τρίτης στην περιοχή του Εβρου έγιναν 52 συλλήψεις (23 Αφγανούς, 20 Σύρους και εννέα Ιρανούς). Το ίδιο χρονικό διάστημα απετράπη η παράνομη είσοδος σε 963 περιπτώσεις.

Προχθές το βράδυ σε παραποτάμια περιοχή του Πέπλου εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη η σορός άγνωστου άνδρα, αφρασιατικής καταγωγής. Ο καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης τοποθέτησε χρονικά τον θάνατο περίπου πριν από τρεις εβδομάδες, το οποίο σημαίνει ότι δεν σχετίζεται άμεσα με τα όσα εκτυλίσσονται στον Εβρο από τις αρχές του μήνα.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσαν δημοσιεύματα που αφορούσαν στην εμφάνιση Γερμανών ναζί στον Εβρο και τα νησιά καθώς και για τη φωτιά που ξέσπασε σε ημερήσια δομή προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με παραγγελία του προς τους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς ζητά να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.

Από την έντυπη έκδοση Ελεύθερος Τύπος