Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Όπως κάθε χρόνο και φέτος οι κάτοικοι του Ακ Μπουνάρ ( συνοικία του Αιγινίου Πιερίας ) συγκεντρώθηκαν την παραμονή πρωτοχρονιάς για να αναβιώσουν το έθιμο της καμήλας..

Το ομοίωμα της καμήλας που θα κουβαλήσει ένας άνδρας πρόθυμος να παίξει τον ρόλο της σκανδαλιάρης καμήλας περιμένει το ντιβιτζή (καμηλιέρη ) για να μεταφέρουν ευχές και χαρά στα σπίτια της περιοχής. . Του ντιβιτζή του φοράνε την κουζιούφκα και το καούκι ( ένα ψηλό κωνοειδές καπέλο ) και στο χέρι του δίνουν να κρατάει ένα τοπούζι ( κύλινδρο ξύλο ) που συμβολίζει την τάξη, την γονιμότητα και την ευημερία. Φέτος υπήρχε και η επόμενη γενιά με το μικρό ντιβιτζή και την μικρή καμήλα…. Ένας τρόπος να εξασφαλίσουν την συνέχεια της παράδοσης.

Μόλις είναι έτοιμοι ξεκινούν την περιοδεία τους μέσα στο χωριό συνοδευμένοι από νταούλια και γκάιντες.

Βέβαια σε όλη την διαδρομή δίνουν παράσταση : Η καμήλα είναι ανυπάκουη, κυνηγάει τα αμάξια, σταματάει τα λεωφορεία, μπαίνει στις αυλές των σπιτιών, άλλοτε τρομάζει τα μικρά παιδιά, άλλοτε ζητάει χάδια, κάθετε στο έδαφος και περιμένει να την δώσουν να πιει ή ξαπλώνεται και αρνείται να σηκωθεί αν δεν την ταΐσουν πρώτα… Ο καημένος ο καμηλιέρης προσπαθεί να επιβληθεί, την μαλώνει, την δίνει διαταγές με το τοπούζι… Οι κάτοικοι περιμένουν στις αυλές με λιχουδιές και κρασί, προσπαθούν να καλοπιάσουν την καμήλα για να φέρει τύχη και ευημερία στο σπίτι. Φέτος η καμήλα πέρασε από το βενζινάδικο τάχα για ανεφοδιασμό και κάποια στιγμή δραπέτευσε και έτρεχε ανεξέλεγκτα στα χωράφια και ο ντιβιτζήνα τρέχει πίσω της για να την φέρει πίσω !! ..

Όλα ήταν πολύ χαριτωμένα και η ακολουθία, η οποία στην αρχή ήταν μικρή, όλο και μεγάλωνε … Γύρισαν όλη την συνοικία, χόρεψαν, ήπιαν, έφαγαν, τρόμαξαν μικρούς και μεγάλους, αντάλλαξαν ευχές.

Η βραδιά τελείωσε στο ΚΑΠΗ με σουβλάκια, λουκάνικα, κρασί και χορό !! Ήταν η ευκαιρία να σπάσουν την μεγάλη πίτα δίνοντας ευχές για καλές σοδειές.

…Η μικρή καμήλα φέτος συνόδεψε την μεγάλη καμήλα ..
..
Μπήκε μέσα στο σπίτι !!!
ελάτε να κεραστείτε
Δεν πάω πουθενά..πουθενά…
Δώστε κάτι να φάει στην καμήλα !!!
Λίγο γρασίδι …
..
Τόσο ψηλά να γίνουν τα καλαμπόκια μας… τόσο τα σιτάρια … τόσο τα κριθάρια μας…
χωρίς τον ψήστη τίποτα δεν γίνεται !!