Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί και ορισμένα στελέχη που μέχρι σήμερα εργάζονται άοκνα και προς τη σωστή κατεύθυνση.
* Σ’ αυτόν τον χρόνο όμως υπήρξαν και στελέχη τής κυβέρνησης που έδειξαν τον αυταρχισμό τους, την αλαζονεία τους, τις εξουσιαστικές τους αντιλήψεις, τη διάθεση για νομή χρήματος του ελληνικού λαού.
* Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε είναι ακόμη εδώ, η οικονομική κρίση έχει αρχίσει σιγά σιγά να κάνει αισθητή την παρουσία της. Προς τα πού πορεύεται η Ελλάδα;


Παρουσίαση θέματος,Φωτογραφικό υλικό:Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός *

————-ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ακόλουθο κείμενο ΔΕΝ είναι κομματικό. Δεν γράφτηκε για να είναι υπέρ τής ΝΔ ή υπέρ τού ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων. Δεν γράφτηκε όμως και για να είναι εναντίον τής ΝΔ ή εναντίον τού ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων. Γράφτηκε με κριτήριο τα πραγματικά γεγονότα και με βάση τις αρχές τής Δημοκρατίας.————-
Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από τότε που η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις εθνικές εκλογές τής 7ης Ιουλίου 2019 και ανέλαβε τη διακυβέρνηση και τις τύχες τής Ελλάδας.Πώς μπορεί να κριθεί η Νέα Δημοκρατία τού Κυριάκου Μητσοτάκη αυτόν τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Χώρας; Κατά την άποψή μου, είναι ανάγκη να κριθεί όχι σε σχέση με τις επιδόσεις τού κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019) αλλά είναι ανάγκη να κριθεί με βάση το πρόγραμμα και τις ιδέες τής ΝΔ καθώς επίσης και με βάση τις αρχές τής Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με όπλο την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία που μετεκλογικά εφαρμόζει με συνέπεια.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, κέρδισε τις εκλογές τής 7ης Ιουλίου 2019 με βασικό όπλο την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και με στόχο, όπως έλεγε, να αλλάξει η εικόνα τής Χώρας σε όλους τούς τομείς.Η αντίδραση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν τόσο σφοδρή, ώστε, κάποιες φορές, ξεπερνούσε σε ένταση τις φωνές που ακούγονταν στα δεξιά τής Κεντροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα η ΝΔ τού Μητσοτάκη βοήθησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο να δαιμονοποιηθεί η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ). Οι Έλληνες διχάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα εδώ στη Μακεδονία, ενώ λίγο έλειψε να χυθεί αίμα και μάλιστα εδώ στην Κατερίνη.Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός τής Χώρας τον Ιανουάριο του 2015 με βασικό σύνθημα το σχίσιμο των μνημονίων ή καλύτερα την κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και με ένα άρθρο. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα βίωνε έναν μαζικό λαϊκισμό που ήταν αποτέλεσμα μιας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία, αφανώς, χτιζόταν από το 1974 και μετά. Έτσι, αντί για σχίσιμο των δύο προηγούμενων μνημονίων, υπογράφτηκε ένα 3ο μνημόνιο και ταυτόχρονα αποφεύχθηκε η απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ίσως και από την Ευρώπη.Η τελευταία έντονη πράξη τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπογραφή τής Συμφωνίας των Πρεσπών, συμφωνία την οποία καταδίκαζε συνεχώς και έντονα η ΝΔ τού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά που όταν έχασε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε με σθένος ότι είναι ανάγκη να προωθήσει την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σημάδια αλαζονείας και αναξιοκρατίας, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.
Πριν από τη διαφαινόμενη νίκη τής Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκαν, σε κεντρικό επίπεδο, σημάδια αλαζονείας και αναξιοκρατίας, σημάδια όμως που δεν ήταν ορατά, επειδή τότε η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν ένα βήμα πριν από την κατάκτηση της εξουσίας. Και το πρώτο αρνητικό σημάδι ήταν ο τρόπος κατάρτισης των κατά τόπους ψηφοδελτίων τού κόμματος σε ολόκληρη την Ελλάδα.Θυμίζω ότι αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προώθησε μια διαδικασία τής οποίας το αποτέλεσμα θα ήταν η αξιολόγηση στελεχών τού κόμματος προκειμένου να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές (https://stalagmaties.blogspot.com/2019/06/blog-post_31.html) αλλά και να στελεχωθούν οργανισμοί τού κράτους (https://stalagmaties.blogspot.com/2019/10/blog-post_6.html), όταν η ΝΔ θα αναλάμβανε την εξουσία.Αυτή όμως η διαδικασία, αν και εξαρχής έπασχε, ήταν ωστόσο ένα πρώτο βήμα για αξιολόγηση στελεχών. Όμως, ούτε αυτό το πρώτο βήμα έγινε αφού η διαδικασία καταστρατηγήθηκε πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση, στην ουσία. Τα στελέχη επιλέχθηκαν με παλαιοκομματικούς κανόνες και με όρους αναξιοκρατίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις τόσο πριν από τις εκλογές όσο και μετά.
Και σημάδια οικογενειοκρατίας αλλά και νομής δημοσίου χρήματος, μεταξύ ημετέρων.
Ακολούθησαν σημάδια οικογενειοκρατίας με κορυφαίο παράδειγμα την ίδια την οικογένεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου, ενδεικτικά καιγια παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου (https://www.efsyn.gr/node/232024), εννέα μέλη τής οικογένειας Μητσοτάκη θα συμμετείχαν, ως ομιλητές, στο φόρουμ των Δελφών!Κι ακόμη, σύμφωνα με πληθώρα άλλων δημοσιευμάτων, συγγενείς τού Πρωθυπουργού αλλά και συγγενείς ή και κουμπάροι Υπουργών, Βουλευτών και άλλων στελεχών αποκαλύφθηκε ότι εμπλέκονται με νομή δημοσίου χρήματος, δηλαδή χρήματος των φορολογουμένων πολιτών. Τέτοια δημοσιεύματα εμφανίστηκαν τόσο κατά την περίοδο του, δίμηνου και πλέον, εγκλεισμού και του κατ’ οίκον περιορισμού όλων των Ελλήνων με απόφαση της κυβέρνησης, όσο πριν και μετά.
Διαπλοκή σχέσεων Πολιτικής και Μέσων Ενημέρωσης, εν μέσω κορωνοϊού.
Το βασικότερο όμως ζήτημα για το οποίο έγινε πολύς λόγος τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας ήταν η σχέση τής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του, δίμηνου και πλέον, εγκλεισμού και του κατ’ οίκον περιορισμού όλων των Ελλήνων με απόφαση της κυβέρνησης, μοιράστηκαν πάρα πολλά χρήματαχωρίς κανόνες σε πανελλαδικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Μάλιστα, το τι ποσά δόθηκαν και πού, αυτό έγινε γνωστό μόλις στις αρχές Ιουλίου τού 2020, δηλαδή πολύ αργότερα από τότε που τα χρήματα αυτά κατοχυρώθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης και αφού προηγήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις τής Αντιπολίτευσης καθώς και λίγων Βουλευτών τής Νέας Δημοκρατίας.Ωστόσο, όπως έχω πολλές φορές διατυπώσει, τα Μέσα Ενημέρωσης και η Δημοσιογραφία είναι ανάγκη να λειτουργούν ανεξάρτητα από πολιτικές επιρροές. Η σχέση μεταξύ Μέσων Ενημέρωσης και Πολιτικής είναι ανάγκη να μην έχει την παραμικρή υποψία διαπλοκής, διότι όπου υπάρχουν διαπλεκόμενες σχέσεις εκεί υπάρχει διαφθορά και παρακμή τόσο της Δημοσιογραφίας όσο και της Δημοκρατίας.
Κατά περιόδους, η επικοινωνία αντικαθιστά την πολιτική…
Η Νέα Δημοκρατία τού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές χρησιμοποίησε, κατά κόρον, τη λεγόμενη «επικοινωνία». Πρόκειται για μια διαδικασία που, εν πολλοίς, σ’ αυτόν τον ένα χρόνο (7/7/2019 – 7/7/2020) έχει, κατά διαστήματα και κατά περιπτώσεις, αντικαταστήσει την ίδια την πολιτική.Η πολιτική επικοινωνία όμως είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου προωθείται η πολιτική ως θεωρία και πράξη, είναι δηλαδή το μέσον και όχι ο σκοπός, γι’ αυτό και δεν είναι δυνατόν να αντικαθιστά την πολιτική. Όταν όμως επιχειρείται να συμβεί αυτό, τότε κατασκευάζεται μια εικονική πραγματικότητα που δεν συμβαδίζει με την πραγματική ζωή, με την αλήθεια τής ζωής. Βεβαίως, αυτή η εικονική πραγματικότητα, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να παραμένει εσαεί τέτοια αλλά αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται.Αυτή η πολιτική επικοινωνία που προωθήθηκε δια των Μέσων Ενημέρωσης και με τη βοήθεια ανορθόγραφων ερωτημάτων κάποιων ερευνών, οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία τού Κυριάκου Μητσοτάκη να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και να αγοράζει χρόνο προς όφελός της. Ωστόσο, η νέα οικονομική κρίση -αφανής κατά το πλείστον έως τώρα- που προήλθε από τον, δίμηνο και πλέον, εγκλεισμό και τον κατ’ οίκον περιορισμό όλων των Ελλήνων με απόφαση της κυβέρνησης, αυτή λοιπόν η νέα οικονομική κρίση όταν πολύ σύντομα γίνει εμφανής, θα αποκαλύψει και το πού οδεύει και πάλι η ελληνική κοινωνία και η πατρίδα.
Όταν κάποιοι υπουργοί και στελέχη εργάζονται άοκνα, σοβαρά και με μέθοδο, τότε έρχονται και επιτυχίες!
Ένας χρόνος λοιπόν πέρασε από τότε που η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις εθνικές εκλογές τής 7ης Ιουλίου 2019 και ανέλαβε τη διακυβέρνηση και τις τύχες τής Ελλάδας.Σ’ αυτόν τον χρόνο υπήρξαν στελέχη τής κυβέρνησης που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται άοκνα και έχουν καταγράψει και κάποιες επιτυχίες, που βεβαίως ένα μεγάλο μέρος τους το εισπράττει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚαι πράγματι, για παράδειγμα, επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί το καλά οργανωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε και εφαρμόστηκε στον Έβρο με αποτέλεσμα να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών που είχε σχεδιάσει η τουρκική κυβέρνηση.
Οι αποτυχίες σχετίζονται με αυταρχισμούς, αλαζονείες, εξουσιαστικές αντιλήψεις και διάθεση για νομή χρήματος του ελληνικού λαού.
Σ’ αυτόν τον χρόνο όμως υπήρξαν και στελέχη τής κυβέρνησης που έδειξαν τον αυταρχισμό τους, την αλαζονεία τους, τις εξουσιαστικές τους αντιλήψεις, τη διάθεση για νομή χρήματος του ελληνικού λαού. Κι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του, δίμηνου και πλέον, εγκλεισμού και του κατ’ οίκον περιορισμού όλων των Ελλήνων με απόφαση της κυβέρνησης.Σ’ αυτή λοιπόν την πολύ κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση Μητσοτάκηθα έπρεπε να συγκαλέσει όλα τα κόμματα αλλά και τα κεντρικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να καταρτιστεί ένα πανεθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που αφορούσε έναν, εν πολλοίς, άγνωστο τότε ιό.Δεν καταρτίστηκε όμως και δεν συζητήθηκε κανένα από κοινού τέτοιο σχέδιο. Εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα εγκλεισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας, πρόγραμμα που έπληξε σοβαρά την ελληνική οικονομία η οποία δεν έχει ακόμη συνέλθει από την προηγούμενη δεκαετή οικονομική κρίση. Δεν υπήρχε ούτε καν εναλλακτικό σχέδιο, γι’ αυτό και με μαθηματική ακρίβεια ήταν γνωστό από τότε ότι η Χώρα θα έμπαινε σε μεγάλη ύφεση και θα αντιμετώπιζε μια νέα οικονομική κρίση.Τον μήνα Μάιο άρχισε η σταδιακή άρση των μέτρων τα οποία έπληξαν όλους τούς τομείς τής ζωής μας, από την παιδεία και τον πολιτισμό έως και την οικονομία. Ο τουρισμός, αυτή η μεγάλη βαριά βιομηχανία τής Ελλάδας, καταστράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και πολύ σύντομα έρχεται η ώρα τού λογαριασμού τον οποίο πρέπει να πληρώσουμε όλοι.
Οι εκλογές που κάποιοι γράφουν ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, η β’ φάση εμφάνισης του κορωνοϊού ( ; ) και η νέα οικονομική κρίση…
Αυτές τις μέρες γράφεται και ξαναγράφεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οργανώνει εκλογές για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε με ανανεωμένη την εντολή -και προτού κορυφωθεί η οικονομική κρίση- να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμείνει στην εξουσία. Παράλληλα, να ταπεινώσει τον αντίπαλό του, τον Αλέξη Τσίπρα, και πιθανόν να απαλλαγεί από την παρουσία του (αν ο Τσίπρας παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και να θέσει το κόμμα τής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συνεχή και μεγάλη εσωστρέφεια και κρίση προκειμένου ο νυν Πρωθυπουργός, χωρίς αντίπαλο πια, να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια.Δεν γνωρίζω εάν πράγματι γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να γίνουν. Και δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως ότι όσοι ασχολούνται πραγματικά με το μέλλον αυτού του τόπου (όχι βέβαια με εξουσιαστική διάθεση), μπορούν να δουν την οικονομική θύελλα που με βεβαιότητα έρχεται.Και βέβαια, ας σκεφτούμε τι θα γίνει εάν έχουμε δεύτερο κύμα επιδημίας (και όχι πανδημίας όπως λανθασμένα λέγεται). Τι θα κάνει η κυβέρνηση, τότε; Θα προβεί και πάλι σε εγκλεισμό και κατ’ οίκον περιορισμό όλων των Ελλήνων, π.χ. από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Μάιο τού 2021; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, όπως δήλωσε και ο τ. υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και νυν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Παναγιώτης Πικραμένος, μια νέα απόφαση εγκλεισμού ολόκληρης της κοινωνίας θα είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή, οικονομική και κοινωνική.Αν όμως η κυβέρνηση δεν εγκλείσει τους Έλληνες αλλά εφαρμόσει το σουηδικό πρότυπο, αυτούσιο ή με παραλλαγές, τότε η κυβέρνηση θα αυτοεγκλωβιστεί… Τότε θα αποδειχθεί ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020 δεν ήταν μονόδρομος, ότι υπήρχε και άλλος δρόμος που δεν ήθελε να εφαρμόσει εκείνη την περίοδο. Και έτσι, η μεγάλη οικονομική καταστροφή (που έρχεται) θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αποφευχθεί.Επομένως, είτε γίνουν εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είτε δεν γίνουν, είτε η κυβέρνηση εγκλείσει μια ολόκληρη κοινωνία σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε όχι, μία είναι η ουσία: Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση ΜητσοτάκηΔιότι μια οικονομική κρίση, μεγάλη ή λιγότερο μεγάλη, θα αποτελέσει και το κριτήριο στη σκέψη σημαντικής μερίδας Ελληνίδων και Ελλήνων για το τι έχει καταφέρει έως τώρα (ή τότε) η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και εκεί θα κριθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πρωτίστως αυτός.
Υ.Γ.: Και βέβαια, δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι ότι παράλληλα με την υγειονομική κρίση και την οικονομική κρίση, το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να προστεθεί και μια εθνική κρίση, λόγω Τουρκίας… Δεν θέλω να το σκέφτομαι.
—————-
* Ο Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανόςείναι πτυχιούχος Α.Ε.Σ. Αθηνών,πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Αθηνών,δημοσιογράφος στην Κατερίνη.https://www.facebook.com/profile.php?id=100009657090926email: [email protected]