Κλιμακωτό μπόνους έως και 50 εδρών προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Μια αναλογική πρόταση, βάσει του ποσοστού που θα κερδίζουν τα κόμματα και η οποία δεν θα διαταράσσει το λαϊκό αποτύπωμα της εθνικής κάλπης, ενώ ταυτόχρονα επιφέρει σταθερή κυβερνησιμότητα της χώρας και απομακρύνει τον καταστρεπτικό εφιάλτη η χώρα να βρεθεί σε ακυβερνησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες αργά το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο προβλέπει να υπάρχει ένα μπόνους 50 εδρών, το οποίο όμως θα κατανέμεται κλιμακωτά στο πρώτο κόμμα, ανάλογα του ποσοστού που θα έχει λάβει στις εκλογές.

Ουσιαστικά όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που έχει αποσπάσει από τις εθνικές εκλογές το πρώτο κόμμα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μπόνους των εδρών.

Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, που χθες δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις συναντήσεις που είχε, προβλέπει ότι για να ανοίξει το «μπόνους» για το πρώτο κόμμα, αυτό θα πρέπει να έχει καταλάβει ποσοστό 25%. Εάν δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει αυτό το ποσοστό, τότε δεν θα υπάρχει κανένα μπόνους.

Με ποσοστό 25%, το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει αυτομάτως +20 έδρες. Από το 25% και πάνω, για κάθε 0,5% ποσοστό επιπλέον, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους έναν ακόμα βουλευτή.

Με βάση αυτό τον προοδευτικό υπολογισμό, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να φτάσει στην «οροφή» του μπόνους των +50 επιπλέον εδρών. Ουσιαστικά ο «πήχυς» εξάντλησης όλου του μπόνους για το πρώτο κόμμα θα είναι εφικτός μόνο εάν αυτό συγκεντρώσει ποσοστό 40% και άνω.

Η κυβερνητική πρόταση που έχει κατατεθεί είναι αναμφίβολα πολύ κοντά στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ που προέβλεπε και αυτή την κλιμάκωση, απλά το μπόνους αντί για +50 έδρες ήταν κατά δέκα λιγότερες έδρες, δηλαδή +40.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες με στόχο να τεθεί σε ψηφοφορία στις 22 Ιανουαρίου, πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για το Νταβός.