Κάποια  αγριολούλουδα ανθοφορούν, νωρίς το χειμώνα, επειδή η αναπαραγωγική τους διαδικασία, τα εξασφαλίζει απέναντι σε άλλα φυτά ανταγωνιστές. Πριν ακόμη λιώσουν τα χιόνια βλέπουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο να προβάλλουν ανθισμένοι κρόκοι μέσα από το χιόνι.
 Η επιβίωση για οποιοδήποτε οργανισμό και φυσικά ενός φυτού εξαρτάται και από την αντίληψη του περιβάλλοντος. Τα φυτά διαθέτουν φωτοδέκτη (φυτόχρωμα  ονομάζεται) μετρούν το φως και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και αποφασίζουν πότε θα ενεργοποιηθεί  η φύτρωση του σπέρματος. Διαθέτουν επίσης έναν μηχανισμό, που ονομάζεται» θερμογόνος αναπνοή», και αναπτύσσουν θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή της ατμόσφαιρας, ικανή να λιώσει τον πάγο και να αναδυθεί το νέο φυτό από το χιόνι ακόμη. Έτσι η πρώιμη αυτή ανθοφορία, με ένα άνθος θερμότερο από τον αέρα, δίνει καταφύγιο σε έντομα για να συναντηθούν και να συνευρεθούν, και παράλληλα να προσφέρουν την υπηρεσία της επικονίασης. Τα συγκεκριμένα άνθη προσφέρουν στέγη, τροφή και μια ζεστή ερωτική φωλιά έναντι πενιχράς αμοιβής και χωρίς να κατηγορηθούν για διευκόλυνση προς αλλότρια ακολασία. (απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του Γ. Μανέτα: Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών».

Στην Πιερία και τον Όλυμπο συναντάμαι φυτά που από τον Ιανουάριο έχουν ανθοφορίσει, όπως:Tussilago farfara(βήχιο),Galanthus elwesii (Γάλανθος), Crocus chrysanthus (Κρόκος ο χρύσανθος), Crocus veluchensisκρόκος ο βελούχιος), Colcicum doerfleri (Κολχικό) κ.α.

ολχικό) κ.α.

https://floraolympus.blogspot.com/