Το όνομα Galanthus elwesii, δόθηκε από τον Carl Linnaeus το 1735 και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γάλα+ ανθός (Galanthus). Έγινε γνωστό μέσω Αγγλίας από τον Άγγλο Χένρι Τζον Elwes (1846-1922), προς τιμήν του οποίου δόθηκε το όνομα του είδους Galanthus elwesii Hooker fil.). Ο Χένρι Τζον Elwes ήταν βοτανολόγος, εντομολόγος, συγγραφέας , φυσιοδίφης ,συλλέκτης και ταξιδιώτης. Το 1874 τα ανακάλυψε στα παράλια της Τουρκίας. Φεύγοντας από την περιοχή της Σμύρνης φρόντισε να πάρει μαζί του μεγάλη ποσότητα βολβών.

Οι Άγγλοι ανθοκόμοι εντυπωσιασμένοι από το όμορφο λουλούδι που ανθοφορεί σε περίοδο που σπανίζουν άλλα ανθοφόρα επιδόθηκαν στην ανάπτυξη, προσαρμογή και εμπορική εκμετάλλευση του Γάλανθου( Snowdrops, στην αγγλική του ονομασία). Στην Αγγλία η λατρεία του κόσμου για αυτό το ευγενικό φυτό δημιούργησε ολόκληρη κίνηση με την ονομασία Galanthophilia. Galanthophiles Γαλανθόφιλοι),αποκαλούνται οι συλλέκτες,ερευνητές, εραστές των snowdops, καλλιεργητές ειδών Γαλάνθων. Ο όρος Galanthophile (γαλανθόφιλοι) πιθανότατα εφευρέθηκε από τον γνωστό Βρετανό καλλιεργητή φυτών κήπου, συλλέκτη βολβών και συγγραφέα EA Bowles (1865-1954).
Σήμερα ενθουσιώδεις συλλέκτες καλλιεργούν και διασταυρώνουν φυτά, δημιουργώντας νέα υβρίδια, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στο χρώμα και στο μέγεθος από τα μητρικά φυτά. Κάθε Φεβρουάριο μήνα εκθέτουν τα φυτά τους, και το κοινό επισκέπτεται τις εκθέσεις λουλουδιών για να τα θαυμάσει από κοντά.
Και να σκεφθεί κανείς πως οι Γάλανθοι έχουν εισαχθεί στην Αγγλία από τα παράλια της Δ. Τουρκίας και την Ελλάδα. Οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας στο παρελθόν εκτός από τις αρχαιότητες και τα μνημεία είχαν γοητευθεί και από την σπάνια χλωρίδα της πατρίδας μας. Και αν οι νόμοι δεν αποτρέψανε την αρπαγή γλυπτών και σπάνιων αρχαιτήτων από τη χώρα μας, αναλογιστείτε τι έχει συμβεί και ίσως συνεχίζει να συμβαίνει με σπάνια είδη φυτών της Ελλάδας που ξαφνικά συναντά κανείς σε περίφημους βοτανικούς κήπους της Ευρώπης.
Το σημαντικό είναι πως ένα από τα 5 είδη Γάλανθου της Ελλάδας, βρίσκεται στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη. Ένα φυτό με ελληνικό όνομα, με χώρα προέλευσης την Ελλάδα, που βρίσκεται και στον Όλυμπο, θα έπρεπε να απολαμβάνει της προσοχής μας, της αγάπης, της προστασίας και η ανάδειξή του θα δημιουργούσε τις βάσεις για την καλλιέργεια και την εμπορική του ανάπτυξη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Για περισσότερα πατήστε: https://floraolympus.blogspot.com/