Την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, ανεξάρτητα από την προσέλευση ή όχι των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, επισημαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και κυρίως εμποδίζει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων εν όψει των μεγάλων υποχρεώσεων της εαρινής περιόδου.

Όπως δηλώνει στο Agronews αγρότης με καλή αντίληψη της πραγματικότητας στον αγροτικό χώρο, η μη προσέλευση των αγροτών στη Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων είναι άλλο και είναι κάτι διαφορετικό η «πλήρης αναστολή για 15 μέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020» που ανακοίνωσε κάπως επιπόλαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. 

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός έσπευσε μάλιστα να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό «δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων τους», έχοντας προφανώς υπόψη την παράταση κατά ένα μήνα (μέχρι 15 Ιουνίου) της σχετικής προθεσμίας την οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν κάποια στιγμή οι δηλώσεις. Το ζήτημα είναι ότι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης «ξεκλειδώνει» μια σειρά από λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδοτικές διαδικασίες των αγροτών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου ή και πολύ αργότερα.

Η βιαστική, όπως φαίνεται απόφαση για αναστολή της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων που προφανώς έχει να κάνει με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από τη λάθος κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, κάτι το οποίο εξυπηρετεί μόνο τον «τεχνικό σύμβουλο»  του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανέναν άλλο. Σηειωτέον ότι αυτές τις μέρες, όλοι δουλεύουν ηλεκτρονικά (τηλεργασία).

Ο τρόπος που επέλεξε, κατόπιν κακών εισηγήσεων, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που έχει σήμερα ανάγκη ο αγροτικός χώρος. Διακόπτει επί της ουσίας κάθε λειτουργία εμπλουτισμού της ηλεκτρονικής βάσης, δηλαδή οίκοθεν ή με τη βοήθεια τρίτου, ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2020, κάτι το οποίο με τη σειρά του, δυσκολεύει κάθε συναλλαγή των αγροτών με τις τράπεζες (Κάρτα Αγρότη), με τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων (προμήθεια εισροών), με τις διαχειριστικές αρχές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις εταιρείες προμήθειας αγροτικού εξοπλισμού κ.α.

Σημειωτέον ότι πολλοί αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για το γεγονός ότι ανάμεσα στα άλλα εμπορικά καταστήματα, κλείνουν ατυχώς από σήμερα και τα καταστήματα που διαθέτουν στοιχεία αγροτικού εξοπλισμού, δηλαδή κλαδευτικά, αλυσοπρίονα, ανοξείδωτα δοχεία κ.α. τα οποία είναι επίσης πολύ αναγκαία για αντίστοιχες προμήθειες των αγροτών, τώρα που οι δουλειές στο χωράφι έχουν ανοίξει.
Θα πρέπει κι εδώ να γίνει μια ειδικότερα επεξεργασία των δεδομένων, αν θέλουμε να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή και αν θέλουμε σε λίγο καιρό να έχουμε τα απαραίτητα για την διατροφή του κόσμου, ειδικά τώρα που κλείνουν σταδιακά τα σύνορα και δυσκολεύουν οι εμπορευματικές συναλλαγές ακόμα και με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.