Μία ιδέα για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς επιχειρήσεις και εργαζομένους, για την μείωση των επιπτώσεων του κορονοϊού, έδωσε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ανακοίνωσε την αναστολή των φορολογικών επιχρεώσεων των επιχειρήσεων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και για παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων απάντησε ότι σήμερα θα συζητηθούν διάφορα μέτρα με τους συναρμόδιους υπουργούς και πως η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τι έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Οι ελαφρύνσεις που έρχονται μάλιστα, όπως ανέφερε, δεν θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους αλλά και για όσες επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση ωραρίου και τζίρου.

Ειμαστε στην αρχή εκδήλωσης του φαινομένου, κανείς δεν γνωρίζει κάτι ακόμα τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας «Τα προβλήματα ειναι πολλά και θα διογκωθούν. Κάθε δύο ημέρες έχουμε να αντιμετωπίσουμε, λόγων των ορθών επιλογών της κυβέρνησης, κοινωνικές ομάδες που αριθμούν απο 500.000 έως και 2.000.000 εργαζόμενους. Ειναι παρεμβάσεις δισεκατομυρίων ευρώ».

Ανέφερε πως για φέτος προβλεπόταν μία ανάπτυξη της Ε.Ε. 1,3% ενώ μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπεται ύφεση 1,5-2%.

Για τις συντάξεις Απριλίου ανάφερε πως «Προσπαθούμε οι συνταξιούχοι του δημοσίου να πληρωθούν σε διαφορετική ημέρα από του ΙΚΑ, ώστε οταν πάνε στα ΑΤΜ να μην στριμωχθούν μαζί» ενώ έκανε έκκληση ο κόσμος να χρησιμοποιεί όσο μπορεί ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εξήγησε ότι για το 2020 δεν υφίσταται ο στόχος για το πλεόνασμα ενώ επιπλέον θα εξαιρεθούν από οποιοδήποτε στόχο όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης  ότι στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, συζητήθηκε σύντομα η 5η αξιολόγηση, ήταν θετική και όλες οι επιπλέον δαπάνες της Ελλάδας για τον κορωνοϊό αλλά και για το άλλο μεγάλο μέτωπο του προσφυγικού μεταναστευτικού εξαιρούνται από τον δημοσιονομικό στόχο.

Για την δημόσια υγεία έχουν ήδη δοθεί 85 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι τελικά οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. Ευρώ.
«Ο,τι ζητάει το υπουργείο Υγείας το έχει και  θα το έχει. Ό,τι έχει ζητήσει το έχει πάρει αμέσως», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι με την ΠΝΠ που εκδόθηκε δεν υπάρχει διάκριση στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εκείνες που έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους και ο χρονικός ορίζοντας είναι ανοιχτός.

Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις πρωτοβουλία που ελήφθη από κοινού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ΤτΕ όπου οι τράπεζες για τις ενήμερες επιχειρήσεις έως τις 31-12-2019 δίνουν παράταση στα χρεολύσια περίπου για έξι μήνες.

Περισσότερα σε λίγο…