Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Αντιμετώπιση της μαργαρόνιας στην ελιά.

Η μαργαρόνια είναι ένα έντομο, ένα μικρό πεταλουδάκι που προσβάλλει κάθε χρόνο την τρυφερη βλάστηση της ελιάς την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η μαργαρόνια κάνει σημαντικές ζημίες σε νεαρά ελαιόδεντρα, σε ενήλικα ελαιόδεντρα που αναβλαστάνουν μετά από κλάδεμα αναγέννησης, καθώς και ελαιόδεντρα που έχουν πρόσφατα εμβολιαστεί με επιθυμητές ποικιλίες επιτραπέζιες ή ελαιοποιήσιμες. Ιδιαίτερα όταν κάνουμε νέες φυτεύσεις ελιάς, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα δέντρα από τη μαργαρόνια, προκειμένου η καλλιέργεια μας να έχει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια καρποφορία στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Τι ζημιά κάνει στις ελιές η μαργαρόνια;

Το έντομο της μαργαρόνιας εμφανίζεται στα μέσα της άνοιξης και αφήνει τα αυγά του στην τρυφερή βλάστηση της ελιάς. Οι κάμπιες που βγαίνουν από τα αυγά της μαργαρόνιας τρώνε τα φύλλα, αφήνοντας συνήθως το πάνω μέρος της επιφάνειας φύλλου. Σε εκτεταμένες προσβολές, οι κάμπιες της μαργαρόνιας τρώνε μεγάλα κομμάτια φύλλων, καθώς και κομμάτια από τους νεαρούς βλαστούς, ή τα εμβόλια σε ελιές που έχουν εμβολιαστεί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το έντομο της μαργαρόνιας ολοκλήρώνει συνήθως 5 γενιές μέσα στην περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού που δραστηριοποιείται. Η κάμπια της μαργαρόνιας την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να προσβάλλει και τους καρπούς της ελιάς, αν και είναι πολύ περιορισμένη αυτού του τύπου η προσβολή.

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της μαργαρόνιας της ελιάς;

Για την αντιμετώπιση της μαργαρόνιας με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε τα νεαρά ελαιόδεντρα με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης. Ο ψεκασμός των ελαιόδεντρων γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και επαναλαμβάνεται κάθε δύο βδομάδες. Τόσο ο θερινός πολτός που έχει σαν βάση το παραφινέλαιο, όσο και η φυσική πυρεθρίνη που εξάγεται από ένα είδος χρυσάνθεμου είναι οικολογικά σκευάσματα, εγκεκριμένα στην βιολογική γεωργία και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Η πραγματοποίηση των ψεκασμών με θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη καλό είναι να γίνεται σε ποτισμένα ελαιόδεντρα κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες μικρότερες από τους 30°C, προκειμένου να έχουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Κι ένα μυστικό για την μαργαρόνια

Η ζημιά που προκαλεί η μαργαρόνια στα ενήλικα δέντρα της ελιάς είναι αρκετά περιορισμένη τόσο στο επίπεδο της βλάστησης όσο και στο επίπεδο των καρπών. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική ζημιά που επιφέρει η μαργαρόνια στα ενήλικα δέντρα δεν είναι σημαντική ώστε να απαιτεί εφαρμογή ψεκασμών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

ΠΗΓΗ

Share this post