email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Απάντηση στην ανακοίνωση της “δημοτικής παράταξης” του κ. Λαγδάρη

διαφήμιση

Απάντηση στην ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Έργα και Ημέραι του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού κ. Μανώλα» η “δημοτική παράταξη” του κ. Λαγδάρη για ακόμη μια φορά προσπαθεί με ψέματα και ανακρίβειες να μειώσει την προσπάθειά μας για κατασκευή έργων πνοής που θα αναβαθμίσουν το δήμο μας και να επενδύσει στη διχόνοια, ελπίζοντας ότι μ´ αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξαπατήσει τους πολίτες της Βόρειας Πιερίας. Αρχικά σκέφθηκα να μην απαντήσω καθ´ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας έχει όχι μόνο κρίση αλλά και μνήμη από τα “Έργα και Ημέρες” της Δημαρχιακής θητείας του κ. Λαγδάρη… Τελικά απεφάσισα να απαντήσω διότι σε κάποιες περιπτώσεις η ανοχή εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
Πράγματι, από τα 12.000.000 € που είναι το όριο του ποσού για το οποίο ο δήμος μας μπορεί να υποβάλει μελέτες για προς ένταξη έργα στο Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” αφαιρούνται τα 2.500.000 € του Προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, για έργα που έχουν ενταχθεί από την περίοδο του κ. Λαγδάρη. Δεν είναι της παρούσης ο σχολιασμός αυτών των έργων. Θα αναφέρω μόνον αυτό που είχα επισημάνει και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνοντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες. Ενέταξαν έργο τηλεελέγχου διαχειρίσεως νερού, χωρίς να ενδιαφερθούν για την επιδιόρθωση των οικίσκων των αντλιοστασίων, σε κάποια από τα οποία έλειπαν ακόμη και λαμαρίνες από τη στέγη. Υπήρξε μάλιστα πρόβλημα με την κατασκευάστρια εταιρεία, εκπρόσωπος της οποίας είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τις εργασίες εάν προηγουμένως δεν επιδιορθωθούν οι οικίσκοι, διότι από τα νερά της βροχής θα καταστρέφονταν οι μηχανισμοί τους οποίους τοποθετούν. Οι σχετικές φωτογραφίες που όπως προανέφερα παρουσιάστηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το υπολειπόμενο μέγιστο ποσό για έργα για τα οποία ο δήμος μας μπορεί να υποβάλει μελέτες είναι 9.500.000 €. Οι προτάσεις που υποβάλουμε για προς ένταξη έργα γίνονται κατόπιν συνεκτιμήσεως τόσο των αναγκών του δήμου μας όσο και του προσδοκωμένου οφέλους από το κάθε έργο. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον επιλέγοντας την κατασκευή έργων πνοής για το δήμο μας αντί για τον κατακερματισμό των πιστώσεων για ψηφοθηρικούς λόγους. Αρκετά υπέφερε ο τόπος μας αλλά και η Χώρα μας γενικότερα από τέτοιες νοοτροπίες.
Είναι απολύτως ανακριβές ότι χάθηκε χρόνος στη σύνταξη μελετών, δεδομένου ότι η πρώτη Πρόσκληση του Προγράμματος “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” παρελήφθη στα τέλη Ιουλίου 2020 και η τελευταία στα τέλη Οκτωβρίου 2020. Παρά τις πολύ σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο δήμος μας εξ αιτίας των απουσιών προσωπικού λόγω του κορονοϊού COVID-19, η πρώτη μελέτη υποβλήθηκε στις 15-12-2020 και έως τώρα έχουν υποβληθεί μελέτες για έξι (6) προσκλήσεις, τα προβλεπόμενα έργα των οποίων υπερβαίνουν το ποσό των 9.100.000 €. Έχουμε ενημερωθεί ότι ήδη έχουν εγκριθεί οι μελέτες για δύο (2) από τις υποβληθείσες προσκλήσεις, με έργα συνολικού ποσού 1.675.000 € περίπου.
Όσον αφορά την άποψη ότι από το δίκτυο υδρεύσεως του Αιγινίου θα έπρεπε να αντικατασταθούν μόνον οι αμιαντοσωλήνες, τους υπενθυμίζω ότι με σωλήνες αμιάντου έχει κατασκευασθεί το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ( “μόνο” 25 χιλιόμετρα) ενώ όλο το δίκτυο είναι αρκετά παλιό (αφού η πιο πρόσφατη τοποθέτηση σωλήνων έγινε πριν περισσότερα από 30 χρόνια) και παρουσιάζει συχνές βλάβες. Έχοντας καινούργιο δίκτυο, ο δήμος θα πάψει για πολλά χρόνια να αντιμετωπίζει προβλήματα στο δίκτυο του Αιγινίου που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των οικισμών του. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επενδύουν στο διχασμό. Τώρα λένε ότι μεροληπτώ υπέρ του Αιγινίου, αυτοί που τις παραμονές των εκλογών της 2ας Ιουνίου 2019, σε έντυπο που κυκλοφόρησαν μόνο στο Αιγίνιο έγραφαν: «Μπορεί να φερθεί ισότιμα στο Αιγίνιο εκείνος που αγκάλιασε το αίτημα των τοπικιστών Κολινδρινών να αυτονομηθεί ο Κολινδρός;».
Ισχυρίζονται ότι «αποβλέποντας μόνο στο καλό των δημοτών» και «με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας παρά την μυωπική και κοντόφθαλμη πολιτική του Δημάρχου» ενέκριναν τα προτεινόμενα έργα, αποσιωπώντας ότι:
α. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έγκριση των μελετών ήταν στη δικαιοδοσία της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία την πλειοψηφία έχει η παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Κατά συνέπεια η έγκριση μπορούσε να δοθεί και χωρίς τη δική τους ψήφο.
β. Σε συγκεκριμένα πολύ σοβαρά για τη διοίκηση του δήμου θέματα που απαιτούν την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο η παράταξη της Δημοτικής Αρχής δεν έχει την πλειοψηφία, προσπαθούν συνεχώς να δημιουργούν προβλήματα.
Σχετικά με τον ισχυρισμό τους ότι για τα προτεινόμενα προς ένταξη έργα «δεν προηγήθηκε διαβούλευση και συζήτηση», η απάντηση είναι ότι θα μπορούσαν να καταθέσουν τις αντίστοιχες προτάσεις τους κατά τις συνεδριάσεις του αμοδίου Οργάνου, που είναι η Οικονομική Επιτροπή, όταν έγινε η αποδοχή των όρων και υποβολή της πράξης, δεδομένου μάλιστα ότι η πρώτη σχετική συνεδρίαση έγινε την 1-10-2020.
Είναι απολύτως ανακριβές ότι το πρόγραμμα έργων «συντάχθηκε εν αγνοία ακόμη και των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μου», όπως ο κ. Λαγδάρης ανέφερε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως όταν του ζητήθηκε, δεν είχε να αναφέρει ονόματα. Είναι σαφές ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες των επιλογών της και θα κριθεί για αυτές.


Οι αναφορές που γίνονται στην ανακοίνωση της “δημοτικής παράταξης” του κ. Λαγδάρη για «μεροληπτική και ιδεοληπτική διάθεση», για «έλλειψη ικανότητας στρατηγικής», για το ότι «όλα μοιάζουν στον δήμο παγωμένα και βαλτωμένα», για το ότι διαχωρίζουμε «τους δημότες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες», είναι ανάξιες σχολιασμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας βλέπει ότι σε λιγότερο από δύο (2) χρόνια πετύχαμε πολύ περισσότερα από όσα αυτοί δεν μπόρεσαν να πετύχουν σε πέντε (5). Κατά συνέπεια η ονομασία του συνδυασμού μας “Θέλουμε και Μπορούμε” έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Μετά από αυτή την απάντηση, δεν προτίθεμαι να συνεχίσω “αλληλογραφία” με τη “δημοτική παράταξη” του κ. Λαγδάρη διότι αυτός πρέπει να δουλέψει και εγώ θέλω να εργαστώ.

Αναστάσιος Δ. Μανώλας
Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά άρθρα