Ολοκληρώθηκε σήμερα η παγκόσμια συνάντηση αθλητών Παραπέντε στο μυθικό βουνό και συγκεκριμένα στα χωριά Καλύβια και Κοκκινοπηλος Όλύμπου .Καθημερινά δεκάδες αθλητές από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο σημείο απογείωσης γνωστό ως «τουρτοφωλιά» για να πετάξουν από εκεί μέχρι τις κορυφές του Όλύμπου.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει γνωστή παγκοσμίως χάρη στο ανάγλυφο του μυθικού βουνού και τις ιδιαιτέρες κλιματολογικές συνθήκες που το κάνουν μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με τους αθλητές που ήρθαν για να πετάξουν στον Κοκκινοπηλό βρέθηκαν και 50 εκπαιδευτές παραπέντε από όλο τον κόσμο οι οποίοι στο σχολείο του χωριού πραγματοποίησαν workshop για τις τελευταίες εξελίξεις στο άθλημα του Παραπέντε.

Όιεκπαιδευτές εκπροσωπούν σχολές από όλο τον κόσμο μερικές από τις οποίες έχουν χιλιάδες μέλη. Ό Όλυμπος θεωρείται από τους καλύτερους προορισμούς για αυτού του είδους τον εναλλακτικό τουρισμό, λόγω της μορφολογίας και των κλιματολογικών συνθηκών που δημιουργούν τα κατάλληλα θερμικά αέρια ρεύματα.

Τα σημεία απογείωσης των αθλητών βρίσκονται στα Καλύβια Όλύμπου, στην Καρυά και την Καλλιπεύκη. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2019 οι αθλητές που επισκέπτονται την περιοχή για να κάνουν παραπέντε θα ξεπεράσουν τις 5.000. Η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την αντίστοιχο της Χαβάης για τους σέρφερ και έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό ως το καλύτερο πεδίο για Παραπέντε στον Κόσμο.

Συνεχώς κοντά στηρίζοντας την προσπάθεια βρίσκετε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής ο όποιος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Όλύμπου. Όι δυνατότητες που έχει το μυθικό βουνό του Όλύμπου είναι τεράστιες. Ό αθλητικόςτουρισμός είναι μόνο ένα κομμάτι του. Το άθλημα του Παραπέντε έχει πολύ μεγάλες προοπτικές για την περιοχή μας, κάθε χρόνο περίπου πέντε χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να κάνουν το άθλημα του παραπέντε. Είναι σίγουρο βελτιώνοντας αρχικά τις υποδομές που χρειάζονται οιαθλητές, τόσο για την πρόσβαση όσο και για τα σημεία απογείωσης και προσγείωσης ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Μέχρι τώρα στην περιοχή είχαμε κυρίως Γερμανούς. Είναι σημαντικό να ανοίξει και η αγορά της Ασίας καθώς αυτό θα μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον. Θέλουμε να έχουμε τουρισμό 365 μέρες το χρόνο και ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά σε αυτό.

Ό Στέλιος Μακροβασίλης Εκπαιδευτής Παραπέντε και ιδιόκτητης του γραφείου Olympic Wings που ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό μίλησε στην ΕΡΤ και είπε: Όταν ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή κανείς από τους ντόπιους δεν πίστευε την εξέλιξη που θα είχαμε. Η περιοχή είναι πανέμορφη και μοναδική. Φέρνουμε χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και έχουμε δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας.Αυτή τη στιγμή ο Όλυμπος μπορεί να γίνει το Παγκόσμιο κέντρο για το Παραπέντε κάτι που θα αλλάξει τελείως την περιοχή. Το Παραπέντε είναι ακριβό σπορ αφού ο εξοπλισμός κάνει από 3.000 έως 10.000 ευρω και οι τουρίστες που ασχολούνται και έρχονται στην περιοχή ανήκουν στις υψηλά εισοδηματικές κατηγορίες κάτι που σημαίνει ότι είναι τουρίστες που μπορούν να ξοδέψουν. Όι περισσότεροι είναι εργοστασιάρχες, επιχειρηματίες, σύμβουλοικαι στελέχη επιχειρήσεων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι υποδομές και κυρίως όσον αφοράτα καταλύματα. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα τον Θανάση Παιδή που όλοι τους είναι συνεχώς κοντά μας και μας προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε ότι χρειαστεί.

Πηγή: ert.gr