«Αύριο Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 νοσοκομεία», τουλάχιστον σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
«Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», είπε χαρακτηριστικά. Χθες από πολλές πλευρές όπως ανέδειξε το makthes.gr καταγγέλθηκαν αρρυθμίες, ματαιώσεις και καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των εμβολιασμών των υγειονομικών ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για… πλιάτσικο και ανικανότητα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες. Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απάντησε ότι «οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας. Μέχρι σήμερα στις 12:00, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί. Χθες Πρωτοχρονιά, έγιναν 264 και από το πρωί μέχρι τώρα, έχουν γίνει 344 εμβολιασμοί. Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ως εκ τούτου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έκανε λόγο «για αλαλούμ με τους εμβολιασμούς του υγειονομικού προσωπικού οι οποίοι αναβάλλονται για Δευτέρα χωρίς να εξηγουν τους λόγους. Είπαν ότι παρέλαβαν πάνω από 83.850 δόσεις για τους υγειονομικούς που δήλωσαν επιθυμία να εμβολιαστούν έφθανε η συγκεκριμένη ποσότητα και για τις δύο δόσεις. Ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία, σχεδιάστηκε η παραλαβή των εμβολίων για την Κυριακή με έτοιμα τα ψυγεία και τη Δευτέρα 4/1 θα ξεκίναγαν οι εμβολιασμοί του προσωπικού. Αλλά τίποτα. Χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους αναβάλονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Σε άλλα λένε για μία εβδομάδα και σε άλλα δεν εξηγούν τι πρόκειται να γίνει».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει στη σχετική ανακοίνωση «Οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έτρεξαν να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί… ακόμη. Επικρατεί αλαλούμ. Σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου που αναβάλλεται ο εμβολιασμός λένε ότι δεν φθάνουν τα εμβόλια και όσα έχουν θα διατεθούν για να εμβολιαστούν κατά Προτεραιότητα οι υγειονομικοί των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονται σε επιβαρυμένες περιοχές απο το κορωνοϊό. Όμως αναβλήθηκε ο εμβολιασμός ΚΑΙ στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας την Δευτέρα με την δικαιολογία ότι φταίει η αδυναμία μεταφοράς του εμβολίου”. Ο κ. Γιαννάκος πρόσθεσε ότι “στα νοσοκομεία της Στεραιάς Ελλάδος και της Θεσσαλίας πλην πανεπιστημιακού Λάρισσας αναβλήθηκαν επίσης οι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα 4/1. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι στις λίστες να εμβολιαστούν τη Δευτέρα δεν γνωρίζουν ακόμη ότι αναβλήθηκαν. Επίσης σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής δεν έχει ξεκαθαρίσει εαν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί την Δευτέρα όπως προγραμματίστηκαν. Στο Δρομοκαΐτειο που είναι η υπηρεσία μου με ειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα εμβολιασθώ την Δευτέρα 4/1 στις 2 μ.μ. Σήμερα λένε ότι μπορεί να αναβληθεί ο εμβολιασμός. Τι σχεδιασμός είναι αυτός; Είπαν ότι έχουν ήδη παραλάβει πάνω από 83.850 εμβόλια. Που πήγαν; Γιατί δεν ενημερώνουν επίσημα από το Υπουργείο Υγείας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού. Και μία ημέρα νωρίτερα να πετύχουμε την ανοσία στο προσωπικό είναι κέρδος και ίσως σωτήριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr αυτή την ώρα παραλαμβάνουν δόσεις εμβολίου στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις ειδικές λίστες που εξασφάλισε το makthes.gr, δεν αναφέρονται οι ποσότητες.

Δείτε τις λίστες των δομών υγείας όπου αύριο έχει προγραμματιστεί να γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών:

Πηγή