Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ολοκληρωμένη μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας και έγινε best seller από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του.

Το βιβλίο υποστηρίχτηκε από τον αείμνηστο επιχειρηματία Θεόδωρο Νιτσιάκο με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Γράμμου και το Σύλλογο Αετομηλιτσιωτών Γράμμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αφιερώθηκε στη μνήμη του αυτοδημιούργητου Βλάχου επιχειρηματία, καθώς στις 10.01.2020 και κατά τη διάρκεια εκτύπωσης, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος άφησε την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του χωριό, την Αετομηλίτσα, στις πλαγιές του Γράμμου.

Η πρώτη ολοκληρωμένη εικονογραφημένη μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας περιλαμβάνει:

  • 25 εικονογραφημένες διδακτικές ενότητες
  • 17 κείμενα κατανόησης γραπτού λόγου
  • 17 ασκήσεις παραγωγής γραπτού λόγου
  • 24 τραγούδια (κατανόηση προφορικού λόγου)
  • 13 ασκήσεις παραγωγής προφορικού λόγου (παιχνίδια ρόλων)
  • Παράρτημα με θεματικό λεξιλόγιο και εκφράσεις
  • Κατάλογο ρημάτων

Το βιβλίο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα» απευθύνεται σε όσες και όσους επιθυμούν να μάθουν τη Βλάχικη (Αρωμανική) γλώσσα, καθώς και σε συλλόγους ή πανεπιστημιακά ιδρύματα και διδασκαλεία που αναλαμβάνουν ή πρόκειται να αναλάβουν τη διδασκαλία της.

Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο σημαντικό στην απόκτηση γλωσσικής ικανότητας όσον αφορά τη Βλάχικη γλώσσα. Όλες οι ενότητες του βιβλίου δοκιμάστηκαν για αρκετά χρόνια σε τάξη προετοιμασίας ενηλίκων. Αξιοποιήθηκε η εμπειρία ομιλητών της Βλάχικης γλώσσας, καθώς και συγγράμματα που αναφέρονται στη γραμματική και το συντακτικό.

Σε κάθε εικονογραφημένη διδακτική ενότητα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένα γραμματικά φαινόμενα και ειδικό λεξιλόγιο. Δίνεται, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κατανόησης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου με ασκήσεις, διαλόγους και παιχνίδια ρόλων.

Η γλώσσα που διδάσκεται είναι η «κοινή κουτσοβλαχική» με επιρροές από την Γραμμουστιανή διάλεκτο που εντάσσεται στα βόρεια Βλαχικά ιδιώματα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο και στο πλαίσιο του εγγραμματισμού της Βλάχικης (Αρωμανικής) γλώσσας, γίνεται χρήση του λατινικού αλφαβήτου, με παράλληλη προφορά όλων των λέξεων στα Ελληνικά, με στόχο την μεγαλύτερη εξοικείωση όλων των αναγνωστών, ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης.

Διάθεση μόνο online στο www.vlahika.gr ή τηλεφωνικά στο 6973 24 94 59.

Συγγραφέας: Θωμάς Τάχης

Έκδοση: Εκδόσεις Τάχης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σταύρος Τάχης – Τηλ. Επικοινωνίας 6973 24 94 59

Email: [email protected]

Website: www.vlahika.gr

Το βιβλίο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη γλώσσα» εκδόθηκε με την υποστήριξη της Νιτσιάκος ΑΒΕΕ και του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου.