email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Βιστέρια-Γλυτσίνια: Εκτός από καλλωπιστικό, έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες

διαφήμιση

Βιστέρια-Γλυτσίνια: Εκτός από καλλωπιστικό, έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το Wisteria sinensis Βιστέρια Γλυτσίνια ή Chinese wisteria όπως είναι η αγγλική του ονομασία είναι ένας θάμνος φυλλοβόλος, αναρριχώμενος με καταγωγή από την Ανατολή, Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία. Αν και είναι ιδανικό φυτό για να διακοσμήσει πέργολες, κολόνες ή φράκτες θεωρείται διεισδυτικό είδος σε ορισμένες περιοχές και δηλητηριώδες είδος.

Επιστημονική ονομασία: Wisteria sinensis (Sims) DC.
Συνώνυμα: Glycine sinensis, Millettia chinensis, Rehsonia sinensis, Wisteria brevidentata, Wisteria chinensis, Wisteria praecox.
Ελληνική ονομασία: Ουιστέρια η Σινική.
Κοινές ονομασίες: Γλυτσίνια, Γλυσίνα, Γλυτσίνα, Γλυσίνια, Σταφύλια της άνοιξη.

Υπάρχουν δύο εκδοχές η μία ότι πήρε το όνομά του από τον γιατρό Δρ Caspar Wistar (1761-1818) και η άλλη από τον Charles Jones Wister Sr., ο πατέρας του οποίου, Daniel, έφερε ένα αμπέλι Wisteria στη Βόρεια Αμερική από την Κίνα.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι ένας φυλλοβόλος, αναρριχώμενος θάμνος, της οικογένειας Fabaceae έχει γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει ακόμα και 20-30 μέτρα.

Η Γλιτσινιά, Γλυτσίνια, Βιστέρια, Wisteria sinensis ή σταφύλια της Άνοιξης λόγω των λουλουδιών της που θυμίζουν τσαμπί. Εμφανίζει εντυπωσιακά αρωματικά μοβ άνθη, κρεμάμενα σε ταξιανθίες, νωρίς την Άνοιξη και πριν την έκπτυξη των φύλλων.

Καλύπτουν το φυτό για αρκετές εβδομάδες κάθε χρόνο. Μπορεί να έχει και δευτερεύουσα ανθοφορία το Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο. Η καρποφορία και η συλλογή των καρπών γίνεται αφού ωριμάσουν, κάτι που πραγματοποιείται κάποιους μήνες μετά την άνθιση, μέσα στο Καλοκαίρι.

Το Chinese Wisteria είναι ανθεκτική στη σκιά, αλλά ανθίζει μόνο όταν καλλιεργείται σε σημείο με μερική έως πλήρη εκθεση σε ήλιο. Προτιμά το βαθύ, πλούσιο αργιλώδες, αλλά θα καταφέρει να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε έδαφος. Είναι φυτό ανθεκτικό στο ψύχος και ευαίσθητο στα ασβεστούχα εδάφη.

Το Wisteria έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και είναι δύσκολο να μεταμοσχευθεί λόγω του χονδροειδούς ριζικού συστήματος. Η φύτευση από δοχεία είναι εύκολη. Οι ρίζες είναι επιθετικές και μπορεί να επεκταθούν σε όλο το κήπο (2). Υπάρχουν και είδη Γλυτσίνιας με άνθη ροζ, λευκά και μπλε.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τα εκχυλίσματα από τα άνθη της Wisteria για τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του μαστού και του στομάχου, ή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αρκετά είδη Wisteria έχουν επίσης αναφερθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές δραστηριότητες (5).

Το αιθέραιο έλαιο που λαμβάνεται από τα λουλούδια της W. sinensis και αρκετών άλλων ειδών του γένους Wisteria έχει βρεθεί ότι περιέχει φαινυλοπροπανοειδή, β-χρωμόνες, τριτερπενικές σαπωνίνες, ισοφλαβόνες και λεκτίνες (5).

Οι χρωμόνες είναι φυσικά προϊόντα, των οποίων τα παράγωγα χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική και παρουσιάζουν επίσης αξιόλογη βιολογική δραστικότητα.

Αυτή η βιολογική τους δραστικότητα που παρουσιάζουν αφορά, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση του βρογχικού άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας, φλεγμονών, ακόμα και του καρκίνου. Οι ενώσεις αυτές πλεονεκτούν έναντι πολλών άλλων λόγω της μικρής τοξικότητας που εμφανίζουν στα θηλαστικά (6).

Σε μελέτη των Dawidar et al. (2015) τα εναέρια εκχυλίσματα της Wisteria sinensis έδειξαν διάφορες αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές δραστηριότητες (5).

Σε μια άλλη έρευνα των Mohamed et al. (2011) παρατηρήθηκε ότι το μεθανόλικό εκχύλισμα έδειξε σημαντική κυτταροτοξική δράση έναντι της κυτταρικής σειράς όγκων Hep-G2.

Στην έρευνα αυτή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη ταυτοποίησης νέων ενώσεων, με πιθανή αντικαρκινική δράση, και απαιτούνται πειράματα διερεύνησης του αντικαρκινικού δυναμικού των ενώσεων από αυτά φυτά που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά φάρμακα για τη θεραπεία πολλών καρκινικών ασθενειών για την απομόνωση και την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών ενώσεων.

Οι ενώσεις που μελετήθηκαν στην παρούσα έρευνα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε περιορισμένη κλίμακα έναντι της κυτταρικής σειράς όγκων Hep-G2. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περαιτέρω αντικαρκινικά πειράματα σε αυτές τις ενώσεις έναντι άλλων κυτταρικών σειρών για να διερευνηθούν οι αντικαρκινικές τους δραστηριότητες με περισσότερες λεπτομέρειες (7).

Εδωδιμότητα:

Τα άνθη του φυτού είναι βρώσιμα ωμά ή μαγειρεμένα. Πλένονται καλά και στη συνέχεια βράζονται ή γίνονται τηγανίτες ή λικέρ. Το υπόλοιπο φυτό είναι τοξικό από μόνο του. Στην πραγματικότητα, μόλις δύο ωμοί σπόροι μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί (3,7).

Τοξικότητα:

Ο σπόρος όλων των μελών αυτού του γένους είναι δηλητηριώδης, ο φλοιός και ο σπόρος περιέχουν γλυκοζίτη και ρητίνη που ονομάζεται wisterin, η οποία είναι τοξική σε περίπτωση κατάποσης και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, πόνους στο στομάχι και διάρροια (1). Έχουν αναφερθεί περιστατικά δηλητηρίασης σε παιδιά, προκαλώντας ήπια έως σοβαρή γαστρεντερίτιδα (3). 

Πηγή: www.agriamanitaria.gr  

Ειδήσεις σε ετικέτες

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά άρθρα