Οι εξελίξεις στην επιστήμη βοηθούν τους ερευνητές να βρουν νέους τρόπους για τον εντοπισμό ασθενειών νωρίτερα. Μια νέα ανακάλυψη δείχνει ότι τα ελεύθερα, κυκλοφορούντα επίπεδα βιταμίνης D στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης μελλοντικού κινδύνου για την υγεία και τις ασθένειες στους ηλικιωμένους άνδρες.  

Ο Δρ Leen Antonio από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Leuven στο Βέλγιο και μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών διεξήγαγαν τη μελέτη. Παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (e-ECE 2020) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιών οστών, καθώς και για την προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με εκτιμήσεις που υποδηλώνουν ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους.

Κίνδυνοι για την υγεία από ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα συχνή σε ηλικιωμένους. Επίσης, μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιταμίνης D στην προστασία από μια σειρά από καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα με σημαντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως:

  • οστεοπόρωση
  • αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Καρκίνος
  • διαβήτης τύπου 2
  • γνωστική εξασθένηση