Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Βοδινό φιλέτο με κρασάτες πατάτες.

Συστατικά

4 κομμάτια βοδινό φιλέτο (μπον φιλέ), 250 γρ. περίπου το καθένα,

½ κιλό πολύ μικρές φρέσκες πατάτες,

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο,

1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

½ κουταλάκι ελαφρά κοπανισμένος (σπαστός) ξηρός κόλιανδρος,

4 καρδιές από μικρές αγκινάρες, μοιρασμένες,

8 μεγάλα ντοματίνια,

4 μικρές άσπρες μελιτζάνες, μοιρασμένες,

8 μέτρια μανιτάρια, χωρίς μίσχους,

Αλάτι πιπέρι.

Για τη σάλτσα:

2 μικρά εσαλότ (shallots), ή κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα,

2 κουταλιές ελαιόλαδο,

1 σκελίδα σκόρδο ελαφρά σπασμένη,

2 κουταλιές ελαιόλαδο,

2 κλωναράκια δεντρολίβανο,

2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι,

2 φλ. ζωμός βοδινού,

3 κύβοι (κοφτές κουταλιές) παγωμένο ανάλατο βούτυρο,

Αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

 Βήμα 1Ζεσταίνετε 1-2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι. Πλένετε σχολαστικά τις πατάτες, τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τις κοπανάτε ελαφρά (με μια πέτρα ή το σφυρί/μπάτη που χτυπάτε το κρέας) για να σπάσουν. Τις ρίχνετε στο λάδι και τις αφήνετε να ροδίσουν για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τις πότε-πότε. Τις πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και τις σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό, τις αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και ψήνετε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Βήμα 2Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε τα εσαλότ και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το δεντρολίβανο, αφήνετε να ζεσταθεί καλά για 1 ακόμη λεπτό και προσθέτετε το βαλσαμικό ξίδι και το ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει σαν ελαφρύ σιρόπι. Την αποσύρετε από τη φωτιά, τη σουρώνετε και όπως είναι ακόμα ζεστή, ανακατεύετε μέσα ένα-ένα τους κύβους (τις κοφτές κουταλιές) του βουτύρου, περιμένοντας να ενσωματωθεί ο ένας πριν βάλετε άλλο. Ελέγχετε το αλατοπίπερο.

 Βήμα 3Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Βάζετε τα λαχανικά σε μια λεκάνη, τα ραντίζετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε για να πιάσουν λάδι παντού. Ζεσταίνετε καλά ένα τηγάνι/σχάρα στη φωτιά, το λαδώνετε ελαφρά και ψήνετε πάνω τμηματικά τα λαχανικά, για 6-8 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα κρατάτε ζεστά στο φούρνο.Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα, λαδώνετε ξανά το τηγάνι/σχάρα και τα ψήνετε (δες σημείωση). Σερβίρετε το κρέας με τις πατατούλες του και τα λαχανικά και το περιχύνετε με τη σάλτσα κόκκινου κρασιού. 

Share this post