Ηχηρό μήνυμα για άμεση αποσυμφόρηση, ότι τα νησιά δεν αντέχουν άλλες νέες δομές και άμεσα πρέπει να μετακινηθούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, έστειλαν χιλιάδες κάτοικοι της Λέσβου που “βούλιαξαν” την Προκυμαία της Μυτιλήνης, σε μία ύστατη προσπάθεια ν’ αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ζήτησαν επίσης έλεγχο των ΜΚΟ, αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και μέτρα στήριξης για τα νησιά, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί.

Καθολική είναι η απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Λέσβο να “νεκρώνει” καθώς όλοι, αυτοδιοίκηση και δημόσιος τομέας, καταστήματα και επιχειρήσεις, έβαλαν “λουκέτο”.

Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μίλησε για απομόνωση των νησιών από την υπόλοιπη Ελλάδα και αδιαφορία των αρμοδίων να λύσουν το πρόβλημα καθώς επεσήμανε και τα αιτήματα των νησιωτών.
«Δεν θέλουμε καμία άλλη και καμία υπάρχουσα αποθήκη ψυχών στα νησιά μας. Μας ενοχλεί που ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων από 80 χώρες του κόσμου. Σήμερα αυτός ο αριθμός φτάνει τις 40.000-50.000 και ολοένα αυξάνεται. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται με συνωμοσία σιωπής από την Ε.Ε και την Κυβέρνηση. Όλοι έχτιζαν και χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής…, εδώ είμαστε λοιπόν να τα σπάσουμε. Απομονώνουν τα νησιά του πολιτισμού και της πρωτογενούς παραγωγής, τα νησιά που γέννησαν
την Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Όμηρο, τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο. Απομονώνουν νησιά όπως η Χίος την Θαλασσοκράτειρα των ωκεανών» ανέφερε.
Ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των νησιών στους γηγενείς και τόνισε πως και οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι που εισέρχονται στην χώρα δυσκολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση και έχουν δικαιώματα στα κοινωνικά αγαθά της υγείας και της παιδείας κάτι που δεν συμβαίνει όπως αρμόζει με τις υπάρχουσες συνθήκες στα νησιά.

« Κάναμε υπομονή δεν πάει όμως άλλο. Τίποτα δεν βελτιώθηκε κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται με εμάς , μας έκλεισαν τις πόρτες. Δεν θέλουμε διακοσμητική Frontex, θέλουμε μέτρα στήριξης των νησιών μας θέλουμε τους Υπουργούς καθημερινά εδώ σε συσκέψεις να λύσουν το πρόβλημα και όχι μόνο να έρχονται για να βγάζουν φωτογραφίες. Ζητάμε επιτέλους αλλαγή της συμφωνίας Δουβλίνο 2 που είναι η καταστροφή μας, κανείς μέχρι σήμερα δεν το έκανε» υπογράμμισε κατά την ομιλία του.

Έντονη ήταν η παρουσία των κατοίκων της Δυτικής Λέσβου όπου σε περιοχή κοντά στη Άντισσα φημολογείται η δημιουργία κλειστού κέντρου, ενώ μαζική ήταν και η παρουσία των κατοίκων των χωριών Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα και Παμφύλων.

Οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης σε ανακοίνωσή του, το κτήριο ήταν κλειδωμένο, δεν επετράπη η είσοδος στον ίδιο και κανείς αρμόδιος δεν δέχτηκε να το παραλάβει. Το ψήφισμα θυροκολλήθηκε και αναγράφει.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Συγκεντρώσεως κατοίκων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, Χίο , Βαθύ Σάμου της 22.01.2020
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε της φωνές της ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:
1) ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
2) ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.
3) ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ
4) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ
5) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ!!
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Αμέσως μετά την θυροκόλληση ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε Κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το Υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».

Στις 10.30 το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, φορείς και σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία προς την Γενική Γραμματεία όπου θυροκόλλησαν ψήφισμα.

Πηγή