Περιγραφή

Η Uncaria Tomentosa ή αλλιώς γνωστή ως το νύχι της γάτας (Cat’s Claw), αποτελεί ένα θεραπευτικό φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους ιθαγενείς που Περού και της Βραζιλίας. Είναι το δεύτερο φυτό μετά την κιγχόνη που τράβηξε το ενδιαφέρον των βοτανοθεραπευτών και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για ένα τροπικό φυτό που βρίσκουμε στη ζούγκλα και το τροπικό δάσος της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Ονομάζεται έτσι (νύχι της γάτας) από τα μικρά αγκάθια στη βάση των φύλλων του φυτού, που μοιάζουν με τα νύχια της γάτας. Στο Περού βρίσκεται υπό προστασία, γιατί θεωρείται φαρμακευτικό φυτό.

Ιστορικά στοιχεία

Για αιώνες, Νοτιοαφρικάνικες αυτόχθονες φυλές έχουν χρησιμοποιήσει το cats claw για θεραπείες. Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη άρχισαν να ακούνε για το βότανο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 από έναν αυστριακό ερευνητή, τον Klaus Keplinger, ο οποίος ταξίδεψε στα τροπικά δάση του Περού.

Έμαθε για το φυτό από το θεραπευτή-ιερέα της φυλής Ashinaka. Ο Keplinger έλαβε τελικά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την απομόνωση των δραστικών συστατικών από το φυτό.
Το νύχι της γάτας έχει γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτικό συμπλήρωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Επειδή η ζήτηση για αυτό το βότανο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Περού πλέον απαγορεύει τη συγκομιδή των ριζών του φυτού.

Συστατικά

Ουσίες που έχουν απομονωθεί είναι αλκαλοειδή, γλυκοσίδες και β-στερόλες. Οι ουσίες αυτές προσδίδουν στο φυτό πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το αλκαλοειδές oxindole είναι αυτό που έχει πιστοποιηθεί σαν τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εμπεριέχει επίσης προανθοκυανιδίνες (procyanidins ολιγομερή) και φαινολικά οξέα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει έναν αντιοξειδωτικό μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει την αντιφλεγμονώδη δράση του, λόγω της περιεκτικότητάς του σε προανθοκυανιδίνες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά. Επίσης η isopteropodine έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα δύο συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ρίζών.

Οφέλη για την υγεία

Οι πιο κοινές ιδιότητες του cat’s claw είναι ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμάει τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ζυμομυκήτων, των παράσιτων και του έρπητα, καθώς και άλλων ιών.

Το βότανο χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, τις αλλεργίες, τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη, το άσθμα, καθώς και τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Εκτός από ανοσοενισχυτικό χρησιμοποιείται και ως αντιφλεγμονώδες για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και σε φλεγμονές του πεπτικού, όπως είναι η γαστρίτιδα, η κολίτιδα, η νόσος του Crohn και οι αιμορροΐδες.

Σε ομάδα ατόμων που πήραν Uncaria Tomentosa για 8 συνεχείς εβδομάδες παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε κυτταρικό επίπεδο. Μπορεί να χορηγηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα τονωτικά του ανοσοποιητικού όπως είναι η Echinacea.

Στη νότια αμερικανική λαϊκή ιατρική θεωρείται ότι το “νύχι της γάτας” έχει αντισυλληπτική δράση, ενώ μερικοί επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με το AIDS.

Συνοπτικά που βοηθάει

• Αρθρίτιδα
• Ρευματισμοί
• Καρκίνος (όγκοι)
• Φλεγμονή
• Δυσπεψία 
• Διαβήτης
• Γενικό τονωτικό
• Αντισύλληψη
• Δυσεντερία 

Επίσης

 • Απαλλάσσει από χρόνιους πόνους
 • Αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα
 • Επουλώνει το γαστρικό έλκος
 • Μειώνει φλεγμονές το εντέρου
 • Επουλώνει πληγές
 • Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή των ρευματισμών και της αρθρίτιδας
 • Βοηθάει στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης
 • Δρα κατά των παρασίτων
 • Βοηθάει σε ιογενείς λοιμώξεις (επιχείλιος έρπης, έρπης ζωστήρας ή απλό κρυολόγημα)
 • Βοηθά σε κρίσεις άσθματος
 • Βοηθά σε χρόνιες αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα και πυρετό εκ χόρτου
 • Βοηθά σε γονόρροια
 • Βοηθά στους πόνους στα οστά

Παθήσεις εντέρου και Cat’s Clow

H Tomentosa Uncaria έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει το σύνολο του εντερικού σωλήνα και να βοηθάει τους ασθενείς που πάσχουν από: σύνδρομο αυξημένης διαπερατότητας του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn, εκκολπωματίτιδα, αιμορροΐδες, συρίγγια, γαστρίτιδα, έλκη, παράσιτα και ανισορροπία εντερικής χλωρίδας.

Με τον καθαρισμό του εντερικού τοιχώματος, επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας έτσι στην σωστή διατροφή.

Αρθρίτιδα, πόνος στις αρθρώσεις, φλεγμονή και η χρόνια κόπωση, αλλεργίες, ανοσολογική ανεπάρκεια και μια σειρά από άλλες ασθένειες σχετίζονται με τις επιπτώσεις της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου.
Διαρρέον ή Διαπερατό έντερο: Κύρια αιτία ασθενειών-Φυσική αντιμετώπιση 

Αρθριτικά και Cat’s Clow

Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του φυτού έχουν αποδειχθεί ευεργετικές για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ρευματισμών, θυλακίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου της αρθρίτιδας μπορεί επίσης να οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητά της να καθαρίζει το πεπτικό σύστημα και στην αφαίρεση των τοξινών από το σώμα.

Το νύχι της γάτας είναι πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την κίνηση σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά και τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, που είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς αρθρικούς ιστούς.

Φαίνεται ότι συγκεκριμένα συστατικά του βοτάνου επηρεάζουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτοάνοσα Νοσήματα, Συμπτώματα, Αιτίες, Ανοσοποιητικό, Διατροφή, Τοξίνες, Φλεγμονές 

Ανοσοποιητικό σύστημα και Cat’s Clow

Τα πραγματικά μοναδικά αλκαλοειδή στο Cat’s Claw φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με ένα γενικό τρόπο. Αυτά τα αλκαλοειδή έχουν έντονη επίδραση στην ικανότητα των λευκών κυττάρων του αίματος για να κατατροπώνουν και να εξουδετερώσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και ξένους εισβολείς.

Μέσω εργαστηριακών δοκιμών έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα αλκαλοειδή να έχουν μια έντονη επίδραση στην ενίσχυση της φαγοκυττάρωσης. Το πιο ανοσολογικά ενεργό αλκαλοειδές φαίνεται να είναι η isoteropodine ή ισομερές Α.

Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή των λευκοκυττάρων και ιδιαίτερα των λεμφοκυττάρων Τ4, αποκλείοντας έτσι τις εκ των προτέρων πολλές ιογενείς ασθένειες. Το βότανο έχει την ικανότητα να θεραπεύει τις ιογενείς λοιμώξεις στα αρχικά στάδια, και να καταπολεμάει τις ευκαιριακές λοιμώξεις σε ασθενείς με AIDS.

Το νύχι της γάτας περιέχει αλκαλοειδή που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της καταστροφής ξένων σωμάτων, της αύξησης της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και της βελτίωσης δράση άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ασθενείς με HIV το νύχι της γάτας μειώνει τον αριθμό των πτώσεων των CD4, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων και τις ευκαιριακές λοιμώξεις. Το βότανο είναι αποτελεσματικό έναντι του καρκίνου.
Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε 

Θρομβώσεις και Cat’s Claw

Η Rynchophylline, ένα αλκαλοειδές βρέθηκε στο cat’s claw αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και αποτρέπει τη θρόμβωση. Αυτό δείχνει ότι το cat’s claw μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και να δρα, επίσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ακόμη, αναστέλλει τον σχηματισμό της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και το σχηματισμό θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, την καρδιά και τις αρτηρίες.
Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε 

Καρδιοαγγειακό σύστημα και Cat’s Claw

Το νύχι της γάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, της μείωσης του όγκου του αίματος και της χαλάρωσης των λείων μυών. Επίσης, μειώνει τη χοληστερόλη.
Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 

Προειδοποιήσεις

Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας (Mills and Bone, 2005? Gruenwald, 2004).
Δεν χορηγείται σε άτομα με αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Rubiaceae, σε άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου ή σε άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο.

Αποφύγετε τη λήψη προετοιμασία νύχι της γάτας μαζί με άλλα βότανα και τα φαρμακευτικά προϊόντα με αντιθρομβωτική δράση (όπως η βαρφαρίνη ή ηπαρίνη, για παράδειγμα), όπως τους αποτελέσματα μπορεί να ενισχυθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας (Gruenwald, 2004? Argento et αϊ., 2000)..

Το νύχι της γάτας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα διαφόρων φαρμάκων, όπως βενζοδιαζεπίνες, κυκλοσπορίνη, αταζαναβίρη, ριτοναβίρη και σακουιναβίρη.

πηγη