Υλικά Συνταγής

500 γραμ. γίγαντες Πρεσπών

2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)

2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)

1 καρότο (κομμένο σε καρεδάκια)

1 φλ. μανέστρα

2 συσκευασίες ντομάτες κονκασέ

1 μικρό χταπόδι (γύρω στα 800 γραμ. καθαρισμένο)

1 δαφνόφυλλο

λίγη αποξηραμένη ρίγανη

2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο ξύδι

Εκτέλεση

Για τους γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο με χταπόδι και μανέστρα, από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι σόδα να μουλιάσουν. Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 35-40΄. Εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το χταπόδι. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, ίσα που να το σκεπάζει, λίγους κόκκους πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο. Διαβάστε όλα τα μυστικά για να διαλέξετε και να μεγειρέψετε σωστά το χταπόδι εδώ.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄να μισομαλακώσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το πασπαλίζουμε με ρίγανη να κολλήσει πάνω του όσο είναι ζεστό. Το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Το κόβουμε σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε ξανά στο ζουμί του.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το καρότο και τη μανέστα και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν παντού. Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες και το ζουμί του χταποδιού. Σιγοβράζουμε για 5-10΄ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, αφού δοκιμάσουμε, γιατί  το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό. Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται αλάτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τους γίγαντες σε μία μικρή γάστρα, κατά προτίμηση μαντεμένια ή κεραμική. Περιχύνουμε με τη σάλτσα 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 25΄, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά αν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20΄. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.