Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ προτείνουν από κοινού Γερμανία και Γαλλία για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού.  Την κοινή τους δήλωση  επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, με τους δύο ηγέτες να τονίζουν ότι η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα σώσει ζωές και φυσικά αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από άλλες χώρες σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα οι παρασκευές φαρμάκων. Τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν κοινές στρατηγικές για οικονομική ανεξαρτησία.Σε ότι αφορά σε κάποιες χώρες που αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή, κάτι το οποίο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε αλλαγή φιλοσοφίας, κάνοντας λόγο για ένα όργανο που επιτρέπει την άμεση αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι που πραγματικά χρειάζεται η Ευρωζώνη για να παραμείνει ζωντανή.Η γαλλογερμανική πρόταση θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα συζητήσουν όλα τα κράτη μέλη και η όποια απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Πηγή: euronews