Σταθερά ανοδικά κινείται ο αριθμός των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, με αναμενόμενη κορύφωση σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε περίπου πέντε εβδομάδες, περί τα μέσα δηλαδή Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, καταγράφηκαν δύο νέα περιστατικά για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε εννέα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από δύο έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Το ένα από τα δύο νέα σοβαρά περιστατικά, αφορά παιδί, το οποίο παρά το γεγονός ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα για την οποία συστήνεται εμβολιασμός, δεν είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο. Οκτώ κρούσματα (ποσοστό 88,9%) οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και ένα (ποσοστό 11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα έξι στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τρία ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και άλλα τρία στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Εμβολιασμένοι ωστόσο ήταν μόλις οι δύο από τους ασθενείς.