ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΎ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ 550Ο ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5500 πτυχιούχους συμμετείχαμε δυναμικά στην πανελλαδική απεργία που είχε κηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη, βρεθήκαμε ξανά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης διεκδικώντας άμεση ανανέωση των συμβάσεων μας. Βρεθήκαμε εκεί, επιδιώκοντας συνάντηση με την επικεφαλή του  Πρωθυπουργικού Γραφείου,  κα. Αντωνίου. Καταθέσαμε ένα υπόμνημα στην γραμματεία της και μας έδωσε ραντεβού την Δευτέρα 13/01/2020.

Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν συναντηθήκαμε με τον κ. Καράογλου (Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης) και καταθέσαμε και σε αυτόν τα αιτήματα μας. Μας ενημέρωσε πως είναι θετικός και πως έχουμε την στήριξη του.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση, πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερα μαζική συνέλευση 106 ατόμων συνολικά, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήσαμε πολλά θέματα που μας αφορούν και προγραμματίσαμε τις επόμενες δράσεις μας. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

1. Τη Δευτέρα 5-μελής επιτροπή που ορίστηκε από τη συνέλευση, θα βρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με την κα. Αντωνίου, στο Υ.ΜΑ.Θ.

2. Την Δευτέρα επίσης, θα διεκδικήσουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό άμεσα, προκειμένου να του θέσουμε τα δίκαια αιτήματα μας αλλά και να λάβουμε επιτέλους μια απάντηση.

3. Θα επιδιωχθεί και συνάντηση άμεσα σε τοπικό επίπεδο με την ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) επιδιώκοντας την έμπρακτη στήριξη του αγώνα μας.

4. Ανακοινώθηκε η επίσημη ίδρυση του συλλόγου μας και συζητήθηκαν θέματα πάνω σε αυτό.

 Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων μας από την Β. Ελλάδα, να συμμετέχουν στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις, τις οποίες θα εντείνουμε το επόμενο διάστημα διεκδικώντας:

– Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη (12 μήνες) για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.

– Ειδική μοριοδότηση σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.

-Άμεση αναγνώριση των ενσήμων μας στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο σκοπός του ειδικού αυτού προγράμματος ήταν διττός:

1)      η ανάσχεση braindrain και

2) η απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας.

Δυστυχώς με  τη λήξη των συμβάσεων, κανένας από τους δύο αυτούς στόχους δεν θα έχει επιτευχθεί, αφενός γιατί πολλοί από εμάς θα φύγουν στο εξωτερικό και αφετέρου γιατί η ελάχιστη εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ορίζεται στα 2 χρόνια.

Να τονίσουμε ότι η μη ανανέωση του προγράμματος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στους εργαζομένους, αλλά και στις ίδιες τις υπηρεσίες, γεγονός που επαληθεύεται από πλήθος επιστολών που έχουν συντάξει και αποστείλει οι Προϊστάμενοι και Διοικητές όλων των φορέων μας στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας την 12μηνη ανανέωσή μας.

Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους!

Εργαζόμενοι Ειδικού Προγράμματος 5500 πτυχιούχων Β. Ελλάδος.