Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμει (SDF), βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες μεταξύ των κωμοπόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, τις οποίες επιχειρούν να καταλάβουν οι Τούρκοι κομάντο, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βορειοανατολική Συρία παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, έχοντας αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής τουλάχιστον 27 νεκρούς (19 Κούρδοι μαχητές νεκροί – οχτώ άμαχοι) και δεκάδες τραυματίες σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λόγω των συγκρούσεων 60 χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μετέδωσε από πλευράς του το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμει (SDF), βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες μεταξύ των κωμοπόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, τις οποίες επιχειρούν να καταλάβουν οι Τούρκοι κομάντο, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός πήρε τον έλεγχο συγκεκριμένων στόχων στη βόρεια Συρία «με τις επιχειρήσεις από εδάφους και από αέρος» καθώς και ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» συνεχίζεται με επιτυχία και «προχωράει βάσει του  σχεδιασμού». 

Από την έναρξη της επιχείρησης ο τούρκικος στρατός έχει πλήξει 181 στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής με τις αεροπορικές του δυνάμεις και το πυροβολικό του.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσαν  οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ήταν και μία από τις φυλακές στις οποίες κρατούνται μέλη της λεγόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά “σαφή απόπειρα” από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν. Η Τουρκία δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. 

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και πόλεμος «προπαγάνδας» για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, με την Άγκυρα να ενεργοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο μέσω του υπουργείου Άμυνας, όσο και ποικίλων λογαριασμών. «Αθώοι πολίτες τραυματίστηκαν από επιθέσεις όλμων / ρουκετών κατά περιοχών με πολίτες από τους τρομοκράτες του PKK / PYD-YPG, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανθρωπιστικές αξίες» υποστηρίζει σε νέο tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
 

skai.gr – AMΠΕ