Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Μαζί μπορούμε …

Διπλό τέλος φέρνει τσουχτερές αυξήσεις στο αρδευτικό νερό από φέτος, στο ΥπΑΑΤ την Πέμπτη η Ένωση Αρδευτών.

Στα ύψη αναμένεται να εκτινάξει το κόστος άρδευσης για χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, η υλοποίηση από την  Κυβέρνηση από φέτος κιόλας, σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους άρδευσης και κόστος Πόρου. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη, υπάρχει στο ΥπΑΑΤ σχετική σύσκεψη της Ένωσης Αρδευτών με τον Σταύρο Αραχωβίτη, όπου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η σύνδεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με την εξόφληση των αρδευτικών τελών, ένα πάγιο αίτημα των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ειδικά για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει στη διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, στις περισσότερες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ.) αναμένονται τσουχτερές αυξήσεις για το αρδευτικό νερό.

Αυτό θα συμβεί γιατί, σύμφωνα με την απόφαση, τα τέλη που θα επιβληθούν στους τελικούς χρήστες είναι δυο. Πρόκειται, πρώτον για το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο θα κυμανθεί στα 0,0241 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού, όσον αφορά τη λεκάνη απορροής Πηνειού και στα 0,00021 όσον αφορά στη λεκάνη απορροής ρεμάτων Αλμυρού-Πηλίου και δεύτερον για το κόστος πόρου. Αυτό θα είναι για τον Πηνειό στα 0,024 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και στα 0,00001 ευρώ ανά κυβικό μέτρο στη λεκάνη απορροής Αλμυρού-Πηνειού.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς παραγωγών που γνωρίζουν καλά τα των ΤΟΕΒ, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σημάνει σημαντικές επιβαρύνσεις για τους παραγωγούς βάμβακος, καλαμποκιού, αλλά και τους δενδροκαλλιεργητές, με τις επιπλέον χρεώσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 ευρώ το στρέμμα ετησίως.

Σημειωτέον ότι την ερχόμενη Πέμπτη σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Σταύρο Αραχωβίτη και τη συμμετοχή της Ένωσης Αρδευτών θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. «Εμείς θα ζητήσουμε οριζόντια μείωση χρεώσεων για όλες τις κατηγορίες που αφορούν στους αγρότες και να πάνε δυο χρόνια πίσω», επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το μέλος ΔΣ της Ένωσης, κ. Βασίλης Γιαννάκος.

Τέλος, όπως μας είπε στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η από φέτος σύνδεση του ΟΣΔΕ με τα τέλη στα ΤΟΕΒ. «Αν δεν πάρει βεβαίωση ότι αποπλήρωσε τα χρέη του στον ΤΟΕΒ ή ότι τα ρύθμισε τουλάχιστον ο παραγωγός, δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει τη δήλωση, άρα να πάρει επιδοτήσεις», τόνισε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιαννακός. Για το εν λόγω θέμα πάντως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις από στρατηγικούς κακοπληρωτές κυρίως, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών που πληρώνει τα τέλη, τάσσεται υπέρ, καθώς πολλές φορές οι ΤΟΕΒ κλείνουν τα δίκτυα, γιατί οφείλουν στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τους κόβεται το νερό.

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]

Share this post