email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Είναι επίσημο: Γι’ αυτό όσοι έχουν έστω και 1 ένσημο πριν το 1993 είναι πολλοί τυχεροί

διαφήμιση

Είναι πλέον επίσημο και ορισμένοι συνταξιούχοι που έχουν έστω και ένα ένσημο πριν το 1993 αναμένεται να λάβουν έξτρα αύξηση στις συντάξεις τους.

Πιο συγκεκριμένα αυξημένα ποσά στις συντάξεις τους έως 754 ευρώ θα δουν οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν έξτρα εισφορές, είτε είναι σε ένα ταμείο είτε σε παράλληλη ασφάλιση, είτε ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κερδισμένοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993, εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα ταμεία τους.

Όσοι συνταξιούχοι καλύπτουν αυτό το κριτήριο είναι τυχεροί – Δείτε τους λόγους

Αφορά όλους τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από τις 13/5/2016 και εντεύθεν.

Αυξημένα ποσά στις συντάξεις τους έως 754 ευρώ θα δουν οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν έξτρα εισφορές, είτε είναι σε ένα ταμείο είτε σε παράλληλη ασφάλιση, είτε ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Κερδισμένοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993, εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα ταμεία τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς κερδίζουν προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος.

Ειδικότερα, οι 4 κατηγορίες ασφαλισμένων που κερδίζουν το εν λόγω μπόνους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι:

1. Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών, που καταβάλλουν σχεδόν για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης υψηλότερες από το 20% που ισχύει για τους μισθωτούς.

2. Ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία παράλληλα και με ενιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ από 1/1/2027 και μετά.

3. Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 3,6%.

4. Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στους δήμους με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 4,5%.

Πάνω από 42.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις–δηλώσεις, αριθμός που υπερβαίνει τις 36.000 οι οποίες είχαν καταγραφεί στον ΕΦΚΑ πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας, έχουν ήδη υποβληθεί μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Η προθυμία των συνταξιούχων να περάσουν στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας, δηλώνοντας την εργασία τους, οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία και σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Υπενθυμίζουμε ότι στους συνταξιούχους που εργάζονται θα καταβάλλεται εφεξής το σύνολο της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής), ενώ μέχρι τώρα επιβαλλόταν παρακράτηση 30%). Με το νέο καθεστώς θα επιβάλλεται στους μισθωτούς συνταξιούχους πόρος υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των μηνιαίων αποδοχών, ενώ οι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Ετσι για τους μισθωτούς η πρώτη παρακράτηση θα γίνει με την υποβολή των ΑΠΔ στο τέλος Μαρτίου και θα αφορά τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα στείλει ειδοποιητήρια με τις προσαυξημένες κατά 50% εισφορές στους μη μισθωτούς στο τέλος Μαρτίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η υπουργός Εργασίας

Για ευρεία αποδοχή της πλατφόρμας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των εσόδων των συνταξιούχων έκανε λόγο σε δήλωσή της στο «business stories» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας: «Σε λιγότερο από 20 ημέρες από την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία, περισσότεροι από 42.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση. Ο στόχος μας είναι κανείς εργαζόμενος συνταξιούχος από τους 100.000 που υπάρχουν σήμερα να μη μείνει εκτός».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «πέρα από τους αριθμούς, που είναι σημαντικοί, η αποδοχή του μέτρου από τους εργαζομένους συνταξιούχους επιβεβαιώνει την ορθότητά του. Προστατεύουμε τους εργαζομένους συνταξιούχους από την αδήλωτη εργασία και τους δίνουμε τη δυνατότητα να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους. Οχι μόνο λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους με μια μικρή παρακράτηση της τάξης του 10% επί του μισθού τους, η οποία θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους, αλλά εξασφαλίζουμε για εκείνους υψηλότερα έσοδα που μπορεί να φτάσουν στα 3.500 ευρώ ετησίως».

«Για εμάς», καταλήγει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «οι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ή μη, είναι ορατοί και δεν θα σταματήσουμε να εφαρμόζουμε τις πολιτικές εκείνες που απαιτούν οι καιροί και επιτάσσουν οι ανάγκες τους».

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Δήλωση στην πλατφόρμα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά 4 κατηγορίες συνταξιούχων:
1/ Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.

2/ Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που ξεκίνησαν να εργάζονται από 1.1.2024, ακόμη κι αν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

3/ Οσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.

4/ Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οπως τονίζει ο ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας, ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Εκκρεμεί, ωστόσο, η σχετική τροπολογία προκειμένου να θεραπευτεί το παράδοξο που ισχύει σήμερα για τους εργαζομένους με αναπηρία οι οποίοι θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Οι εν λόγω πολίτες πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, να περάσουν ΚΕΠΑ, να βγουν στη σύνταξη και στη συνέχεια να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργαστούν. Οπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου, «ας κάνουμε, καταρχάς, τον εξής διαχωρισμό: οι συνταξιούχοι αναπηρίας που επιθυμούν να εργαστούν μπορούν ήδη το πράξουν χωρίς πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στους εργαζομένους που θέλουν να βγουν σε σύνταξη αναπηρίας. Σύμφωνα με προϊσχύουσα διάταξη, θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους για να βγουν σε σύνταξη. Αυτό το παράδοξο θα το διορθώσουμε με την τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα».

Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).
Περίοδος χάριτος 4 μηνών θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που ήδη εργάζονται. Οι εν λόγω συνταξιούχοι ακόμα κι αν έχουν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια την εργασία τους στα Ταμεία τους θα πρέπει εκ νέου να απογραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, για να υπάρχει συγκεντρωτικά και αυτοματοποιημένα η εφαρμογή των προβλεπομένων (απόδοση πλήρους σύνταξης / απαλλαγή στις περιπτώσεις όπου αυτό προβλέπεται).
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονται ως μισθωτοί θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εντός τετραμήνου. Το ίδιο περιθώριο ισχύει και για τους μη μισθωτούς οι οποίοι θα πρέπει επιπλέον να εγγραφούν στο μητρώο μη μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Αν δεν συμμορφωθούν, θα λάβουν ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή τους να υποβάλουν τη νέα ηλεκτρονική αίτηση εντός 15 ημερών (από την προειδοποίηση του ΕΦΚΑ).

Αν και τότε δεν συμμορφωθούν, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Δηλαδή θα καταλογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10% από τον μισθό), ενώ θα παρακρατηθούν 12 συντάξεις κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως 1/4 από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό από την επικουρική. Αλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τι πρέπει να κάνει ο απασχολούμενος συνταξιούχος:

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php). Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ή των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Στην πλατφόρμα δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης του συνταξιούχου, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης.
Αν γίνουν λάθη εκ παραδρομής, ο συνταξιούχος πρέπει να επισκεφτεί το υποκατάστημα στο οποίο ανήκει για να τα διορθώσει χωρίς να ανησυχεί ότι θα υποστεί κυρώσεις.

Από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εξαιρούνται τα άτομα με ψυχική αναπηρία, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι των οποίων τουλάχιστον το ένα παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σε ετικέτες

Δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Κατερίνης. Παιδικές χαρές - Δημοτικό Ραδιόφωνο

Σχετικά άρθρα