Εγκαίνια από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Tο νέο και φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Μητροπολίτης Σταυροπόλεως Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το νέο κτίριο διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση δημοσίου κτιρίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στα κορυφαία πράσινα κτίρια της χώρας. «Ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να το αισθάνονται σπίτι τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τζιτζικώστας: «Ενα κτίριο για τις ανάγκες των πολιτών»
«Το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις προτεραιότητες του τόπου μας και τις ανάγκες των πολιτών, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις κουραστικές μετακινήσεις», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Οπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του, πρόκειται για ένα κτίριο 32.000 τμ σε συνολικό χώρο 42.260 τμ, που παρέχει πλήρη πρόσβαση στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι τα 3 διατηρητέα στο αίθριο του νέου κτιρίου θα αποπερατωθούν παρότι δεν προβλεπόταν με τη συνδρομή του ΤΑΡ, προκειμένου να γίνονται σε αυτά οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των επιτροπών της Περιφέρειας. Η υπογραφή της σύμβασης με τον ΤΑΡ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ σχεδιάζεται να γίνει ένα από τα κτήρια πολυχώρος που θα τον αξιοποιεί όλη η πόλη.

Φωτογραφίες: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
«Στο κτίριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Στα περίπου 350 γραφεία του κτιρίου, στεγάζονται 5 Γενικές Διευθύνσεις και 21 Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το χώρο, από 10 κτίρια και γραφεία διάσπαρτα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι μέχρι πρόσφατα να νοικιάζουμε», είπε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Απόστολος Τζιτζικώστας –
«Ηδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτιρίου, εξοικονομήσαμε πόρους που αγγίζουν τα 2 εκατ., τους οποίους άμεσα φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε αποδίδοντάς τους στην ίδια την κοινωνία, με έργα σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού μας δικτύου, αλλά και έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας».

Σημειώνεται ότι το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο στη Βόρεια Ελλάδα με αυτό να μεταφράζεται με: υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70% από συμβατικά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/egkainia-bartholomaios-ktirio-perifereias-makedonias