Ελιούντ Κιπτσόγκε

Εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να τρέξει κάποιος μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες. Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε όμως τους διέψευσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαραθώνιος: Η 71χρονη που θέλει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ
ΣΠΟΡ 05|10|2019 | 16:33
Ο 34χρονος Κενυάτης έγραψε ιστορία. Εγινε ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο, καθώς τερμάτισε σε 1ωρ.59.40, στο Ιneos Challenge, στη Βιέννη. Χιλιάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν την προσπάθειά του και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν είδαν το επίτευγμα του Ολυμπιονίκη του μαραθωνίου.

Γιατί η επίδοση δεν θα μετρήσει ως παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου
Ομως, η επίδοση του Κιπτσόγκε δεν θα αναγνωριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου, αφού δεν επρόκειτο για ανοιχτό αγώνα. Επιπλέον, στη Βιέννη, ο Κενυάτης έτρεξε με τη βοήθεια 41 «λαγών», αθλητών που του έδιναν τον ρυθμό για να πετύχει την απίστευτη επίδοση, οι οποίοι έτρεχαν μαζί του ανά επτά κάθε φορά. Εξάλλου, ήταν μια κούρσα που διοργανώθηκε προκειμένου να σπάσει ο Κιπτσόγκε το φράγμα των 2 ωρών.

Ο 34χρονος είχε ξαναπροσπαθήσει να διαψεύσει όσους έλεγαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Το είχε δοκιμάσει σε ανάλογο αγώνα, που είχε γίνει στη Μόντσα, το 2017, αλλά για 26 δευτερόλεπτα δεν το είχε καταφέρει τότε. Πέρα από το ιστορικό επίτευγμα, ο Κιπτσόγκε κατέχει και το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου, χάρη στο 2ωρ.01.39 που είχε πετύχει το 2018 στο Βερολίνο.