Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού διοργάνωσε μια ακόμη εθελοντική δράση στην παραλία Αλυκής Κίτρους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό της παραλίας αυτής.

Το κάλεσμα απευθύνθηκε στους δημότες, στους συλλόγους και στους διαφορετικούς φορείς του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Μπράβο σε όσους παρευρέθηκαν αλλά δυστυχώς έως τις 12:00 οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν στον αριθμό τους 50 συμπεριλαμβανόμενα και τα 10-12 παιδιά κάθε ηλικίας.

Επίσης δεν έλλειπαν και οι εντάσεις κατά την διάρκεια της δράσης :

Μια εκπαιδευτικός τόνισε πολύ σωστά ότι η δράση αυτή χάνει όλη την ουσία της εφόσον σύμφωνα με τα λεγόμενα μέλους του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού τα σκουπίδια θα πάνε όλα στην χωματερή, ενώ πολλά από αυτά είναι ανακυκλώσιμα, επειδή στην ανακύκλωση δεν τα θέλουν εφόσον δεν είναι καθαρά. ” Ποιο είναι το νόημα να ευαισθητοποιήσω το παιδί μου στην ανακύκλωση όταν είμαστε σπίτι και να του δώσω ένα εντελώς διαφορετικό παράδειγμα σήμερα βάζοντας όλα τα σκουπίδια και τα καπάκια στην ίδια σακούλα ”

Κάποιοι έβριζαν τους μυδοτρόφους επειδή τα δίκτυα και τα βαρέλια που ρυπαίνουν την ακτή ανήκουν στους μυδοκαλλιεργητές… Όσο για τα μπουκάλια δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει ότι τα έριξαν οι μυδοκαλλιεργητές !

Ένας ευαισθητοποιημένος μυδοκαλλιεργητής ήταν από τους πρώτους παρευρισκόμενους, πρόθυμος να βοηθήσει αλλά δυστυχώς δέχτηκε λεκτική επίθεση με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

Προσωπικά, το θεωρώ λάθος χειρισμού το να κάνεις επίθεση κάποιον που ήρθε να βοηθήσει, δείχνοντας ότι αναλαμβάνει ευθύνες ακόμη και για τους απόντες…

Γενικά, μπορεί να μαζεύτηκαν πολλά σκουπίδια και η παραλία να φαίνεται πιο καθαρή, αλλά η όλη δράση ήταν αποτυχία όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής που ήταν πολύ χαμηλό ( που ήταν οι διάφοροι Σύλλογοι και οι Σύλλογοι Εθελοντισμού ? ), το εκπαιδευτικό κομμάτι ( παραλήφθηκε εντελώς το θέμα της ανακύκλωσης ) και το θέμα του συντονισμού ( θα μπορούσαν να δεχτούν την ενεργή συμμετοχή των μυδοκαλλιεργητών αντί να τους επιτεθούν ).

Το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο. Μακάρι να λυθεί σύντομα με τα ΦΕΚ και τις επιστολές και τις απειλές… Αλλά πολύ αμφιβάλλω.

Αυτό που είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εφόσον μεταφέρθηκαν οι μυδοκαλλιέργειες στα ανοιχτά όλα αυτά τα δίκτυα και τα βαρέλια κάποια στιγμή θα φτάσουν στην Χαλκιδική και ίσως στα νησιά μας .

πλαστικά μπουκάλια να θέλεις !
ανακυκλώστε ! αλλά τα σκουπίδια θα πάνε όλα στην χωματερή !
Τόσο μπλεγμένα είναι τα δίκτυα που εδώ δεν φτάνουν τα χέρια !