Κλινική Ταξιάρχαι: 5 οι ύποπτοι για κακούργημα για τη διασπορά του κορονοϊού σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ποιες είναι οι ενδείξεις που «καίνε» τους υπόπτους.

Ενδείξεις για κακουργηματικές ποινικές ευθύνες διοικούντων και γιατρών της κλινικής Ταξιάρχαι φαίνεται πως προκύπτουν στην εισαγγελική έρευνα για τη διασπορά του κορονοϊού που μέχρι σήμερα έχει τραγικό απολογισμό το θάνατο 13 ανθρώπων.

Ο εισαγγελέας καλεί 5 άτομα για εξηγήσεις

Όπως μεταδίδουν τα Dikaiologitika, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος καλεί σε εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου, 5 άτομα. Πρόκειται για μέλη της διοίκησης και γιατρούς της κλινικής. 

Ο εισαγγελικός λειτουργός, που διενεργεί την κατεπείγουσα έρευνα, καλεί σε ανωμοτί εξηγήσεις τους 5 για το κακούργημα της παραβίασης του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που αφορά σε παραβίαση των μέτρων της Πολιτείας, με αποτέλεσμα τη διάδοση της επικίνδυνης νόσου. Σε περίπτωση που από τη μη τήρηση των μέτρων προκληθεί θάνατος πολλών ανθρώπων, όσοι καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια.

Μέχρι σήμερα, 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εν λόγω κλινική έχουν φύγει από τη ζωή, έχοντας προσβληθεί από κορονοϊό.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάστηκαν ως μάρτυρες πάνω από 25 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων ασθενείς που φέρονται να μίλησαν για ελλιπή μέτρα προστασίας.

Με εντολή του εισαγγελέα, αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις των ιατρικών φακέλων όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό και όσων τελικώς κατέληξαν.

Ήδη στον κ. Αντωναράκο έχουν αποσταλεί τα πορίσματα από τις αυτοψίες που διενήργησαν ΕΟΔΥ και Αρχή Διαφάνειας.

Έκθεση ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Βάσει των στοιχείων της Έκθεσης του ΕΟΔΥ15 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.148, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 15 νέα κρούσματα, τα 12 εντοπίζονται στην περιφέρεια Ξάνθης και 2 στην Αττική. Ένα κρούσμα αφορά μετανάστη που διασώστηκε μαζί με άλλους 36 πρόσφυγες/μετανάστες από σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο, και οποίοι βρίσκονται σε απομόνωση σε δομή στα Μεγάλα Θερμά. 

698 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1786 (56.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 4 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δυστυχώς, άλλος 1 συνάνθρωπος μας κατέληξε από COVID-19, με το συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 185. 56 (30.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.