Το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου αναμένεται να έχει «κλειδώσει» το ποσό που προτίθεται να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στους αιγοπροβατοτρόφους ως αποζημίωση για την όποια ζημιά υπέστησαν λόγω του κορωνοϊού και σε συνδυασμό με τις πωλήσεις τους τις ημέρες του Πάσχα.

Ήδη στο υπουργείο γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την προεδρία του υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να οριστικοποιηθούν τα ποσά αφού θα προέρχονται από τα 150 εκατομμύρια που διέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο ΥπΑΑΤ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς το σύνολο των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thessalikos.gr τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απασχολούν δύο ζητήματα.

Αφενός τα διαφορετικά στοιχεία που δίνουν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι έμποροι για τα αμνοερίφια που εσφάγησαν και διατέθηκαν στην αγορά στη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, αφετέρου οι ισχύοντες κοινοτικοί κανονισμοί.

Το δεύτερο θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα αφού τα παραδείγματα περιπτώσεων ανακτήσεων ταλανίζουν ακόμη τη χώρα μας και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση με αποτέλεσμα μερίδα αγροτών να συνεχίζει να διατρέχει κινδύνους ή διαφορετικά να χρεωθεί τις όποιες επιστροφές το δημόσιο ταμείο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι όποιες αποζημιώσεις θα χορηγηθούν στους αιγοπροβατοτρόφους από τα 150 εκατομμύρια του υπουργείου Οικονομικών (από τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί 10,9 εκατομμύρια στους ανθοπαραγωγούς) και όχι από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (τα γνωστά σε όλους de minimis) οι οποίες δεν επαρκούν.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης συνεχίζει τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δυνατότητα που αυτή μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα να διαχειριστεί με ευελιξία χρήματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) αποφεύγοντας τους χρονοβόρους γραφειοκρατικούς σκοπέλους των Βρυξελλών.

Μάλιστα το θέμα αυτό είχε θέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στη διάρκεια του τελευταίου συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που είχε πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρήματα θα δοθούν στους αιγοπροβατοτρόφους κανείς όμως δεν είναι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να μιλήσει με βεβαιότητα για το ύψος των αποζημιώσεων που θα λάβουν.