Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας οργανώνει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 την 83η διανομή «Χωρίς Μεσάζοντες» κατά την οποία θα διατεθεί Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας/Καλαμάτα, οξύτητας 0,30 σε τενεκεδένιες συσκευασίες των 5 λίτρων στην τιμή των 17,5€.

Το ελαιόλαδο είναι κορυφαίας ποιότητας από παραδοσιακή Κορωνέικη ελιά το οποίο εξάγεται κυρίως στο εξωτερικό. Το „Olivi“ του Κτήματος Νικολόπουλου είναι ελαιόλαδο με πολύ χαμηλή οξύτητα (έως 0,3), φρουτώδη και ελαφριά γεύση και παράγεται με αποκλειστικά βιολογικά λιπάσματα και καθόλου φυτοφάρμακα σε οικολογικό πιστοποιημένο ελαιοτριβείο και χαμηλή θερμοκρασία .

Οι φόρμες παραγγελιών θα ανοίξουν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας έχει παραλάβει τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων του προϊόντος ενώ ένας δεύτερος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί, όπως πάντα, με τυχαίο δείγμα κατά τη διάρκεια της διανομής.

Τι είναι η οξύτητα ελαιολάδου και ποιο ρόλο παίζει; Τι σημαίνει οξύτητα κάτω του 0,30?

Η βασική κατηγοριοποίηση του λαδιού (έξτρα, παρθένο, αγνό κλπ) και η τιμή του ελαιολάδου έχουν ως κύριο κριτήριο την οξύτητά του, που όσο πιο μικρή είναι υποδηλώνει την άριστη υγεία του καρπού, των συνθηκών συλλογής, παραγωγής και αποθήκευσης.

Οξύτητα κάτω από 0,8 είναι το Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως αυτό που θα διατεθεί στις 2 Φεβρουαρίου. Οσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο, τόσο πιο πολλά ελεύθερα λιπαρά οξέα περιέχει το ελαιόλαδο και τόσο περισσότερο υποβαθμίζεται η ποιότητά του.

Η αύξηση της οξύτητας σχετίζεται άμεσα με την οξείδωση και το τάγγισμα, εφόσον προκαλείται από τον βαθμό ανάπτυξης προβλημάτων στον καρπό της ελιάς (δάκος, παγωμένες ελιές, χτυπημένες, σαπισμένες κλπ), από τον τρόπο συλλογής, το ελαιοτριβείο, την κακή αποθήκευση, την ανάμειξη με παλαιότερης σοδειάς λάδι ή την ανάμειξη με υποβαθμισμένα έλαια (πυρηνέλαιο κλπ).

Σε κανένα Super Market δεν θα βρείτε Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όπου στη συσκευασία του θα αναγράφεται η ακριβής του οξύτητα, διότι λάδι, όπως αυτό που θα διατεθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2020, με εγγυημένη οξύτητα κάτω του 0,30, πωλείται π.χ. στα Duty Free πάνω από 40 € το 5λιτρο.

http://www.medialoom.net/TOPOS/index.php?option=com_wrapper&Itemid=200