Πλησιάζει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον τα οποίο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με τα άλλα χρόνια. 

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον αναφέρθηκε ο Κώστης Χατζηδάκης σε ημερίδα της Voria.gr «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει τον φιλόδοξο στόχο για εξοικονόμηση άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Μέχρι το 2030 θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση 3,5 φορές πάνω τα κονδύλια για ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Αντί για 1 δισ. ευρώ στην 7ετία που δόθηκε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτό θα υλοποιηθεί:

– με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών,
– με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια,
– με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με
– επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs).

Στην Κεντρική Μακεδονία το ενδιαφέρον για τον τελευταίο κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν 4.500 αιτήσεις και δεσμεύσεις 48 εκατ. ευρώ. «Αντίστοιχες με αυτές των δεσμεύσεων για την Αττική. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και για τον νέο κύκλο του προγράμματος που ετοιμάζουμε», επισήμανε ο ΥΠΕΝ.