Η παραλαβή τους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο αλλά οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθιστούν απαραίτητη την επίσπευση των χρόνων

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να έχει στη διάθεσή της η χώρα μας τα 25 υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη που περιμένει, πολύ πριν από τον Οκτώβριο.

Κι αυτό γιατί λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα θα πρέπει μόλις τα παραλάβει να τα θέσει κατευθείαν στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση περιμένει καταρχάς να παραλάβει τα δέκα αβύθιστα σκάφη ταχείας επέμβασης που αποτελούν δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τέλη του περασμένου Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Ένωσης είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαν υπογράψει τη σχετική χορηγία.

Πρόκειται για σκάφη μήκους 11,5 μέτρων που θα συνδράμουν καταλυτικά σε επιχειρησιακό επίπεδο αφού θα αναπτύσσουν ταχύτητα που θα φθάνει τους 56 κόμβους και θα φέρουν θωράκιση στην καμπίνα διακυβέρνησης επιπέδου 3, σύμφωνα δηλαδή με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που έχει το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τα σκάφη αυτά, που κατασκευάζονται από την ελληνική εταιρεία Rafnar στο ναυπηγείο του βιομηχανικού πάρκου Κερατέας, θα φέρουν το καθένα από δύο εξωλέμβιους κινητήρες Mercury των 450 ίππων έκαστος, θερμική κάμερα FLIR τύπου M364, ραντάρ πλοήγησης Simrad, σύστημα διοίκησης και ελέγχου καθώς και κάμερα ημέρας/ νύχτας τύπου MOHOC ώστε να καταγράφονται τα πάσης φύσεως περιστατικά. Στη δε πλώρη τους, θα υπάρχει πολυβόλο διαμετρήματος 12,7mm.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έχει υπογράψει για την αγορά 15 νέων ταχύπλοων σκαφών, με δικαίωμα προαίρεσης για τρία επιπλέον, συνολικού προϋπολογισμού 33,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο που η παράδοσή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του… 2025.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το χρονικό διάστημα αναμονής είναι αρκετά μεγάλο όταν την ίδια ώρα καλείσαι να αντιμετωπίζεις ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά σου αυτή τη στιγμή.

Οπότε γίνονται οι κατάλληλες συνεννοήσεις προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος παράδοσης όλων των σκαφών.