Γράφει η Ιστορικός Βαρμάζη Αντωνία

Ένας επιβλητικός ναός άμα τη εμφανίσει είναι ο ναός της Αγίας Άννας στην Κατερίνη.

Με χαρακτηριστικά γνωρίσματα το μέγεθος και τα χρώματα του λευκού και μπορντώ ο επισκέπτης ατενίζει τον οίκο του Θεού. Αξίζει να μάθουμε την ιστορία του που καταγράφεται και επίσημα από τον ίδιο τον ναό.

Μεγάλη ήταν η επιθυμία των κατοίκων της περιοχής της βορειοδυτικής Κατερίνης να αποκτήσουν ένα Ναό για τις λατρευτικές τους ανάγκες.

Στη γύρω περιοχή δεν υπήρχε Ναός και οι κάτοικοι αναγκάζονταν να εκκλησιάζονται στους υπόλοιπους Ναούς της πόλεως.

Όμως υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους λόγω των αποστάσεων.

Με τη χάρη του Θεού όμως, αρχιερατεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου, το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Το φθινόπωρο του 1990 αρκετοί κάτοικοι συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες υπογραφές και επισκέφθηκαν το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Αγαθόνικο, ο οποίος με πολύ χαρά ενέκρινε την ίδρυση της νέας ενορίας καθότι ήταν και δική του επιθυμία.

Ο τότε δήμαρχος Κατερίνης κ. Θεόφιλος Καμπερίδης επίσης χορήγησε την απαιτούμενη άδεια.

Έτσι άρχισε ένας πρόχειρος έρανος μεταξύ των δραστηριοποιημένων κατοίκων και αφού συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα, αγοράστηκαν ξύλινα δοκάρια, λαμαρίνες και άλλα απαραίτητα υλικά. Οι ίδιοι οι κάτοικοι εργαζόμενοι αφιλοκερδώς έστησαν μέσα σε λίγες ημέρες τον πρώτο πρόχειρο Ιερό Ναό.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ Αγαθόνικος από νεότητός του ευλαβείται ιδιαίτερα την Αγία Θεοπρομήτορα Άννα.

Όπως ο ίδιος εξομολογείται είχε πολλά χρόνια την επιθυμία να αξιωθεί κάποτε να ιδρύσει Ναό στο όνομά της.

Αυτή λοιπόν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και ο Σεβασμιώτατος με πολλή χαρά ανακοίνωσε το όνομα της νέας ενορίας.

Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΝΑΟΣ Αφού στήθηκε ο πρόχειρος Ιερός Ναός οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν Ιερά Σκεύη, Εικόνες, καθίσματα και ό,τι άλλο απαραίτητο χρειαζόταν.

Ο μικρός Ναός ήταν πλέον έτοιμος! Στις 9 Δεκεμβρίου 1990, εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος τέλεσε τον Αγιασμό των θυρανοιξίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Η χαρά των κατοίκων απερίγραπτη. Είχαν πλέον δίπλα τους αυτό που ονειρευόταν. Ανοίγονταν όμως μπροστά τους ένας μεγάλος δρόμος.

Από τα πρώτα μελήματα των κατοίκων ήταν να τυπωθούν κουπόνια για διενέργια εράνου.

Το Μάιο του 1991 ο Σεβασμιώτατος κ. Αγαθόνικος διορίζει ως εφημέριο του Ιερού Ναού τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Δημήτριο Γκόλια, ιεροδιδάσκαλο και μέχρι τότε εφημέριο του Καθεδρικού Ναού της Θείας Αναλήψεως , ο οποίος ανέλαβε με πολύ ζήλο και υπευθυνότητα τα νέα του καθήκοντα.

Η ερανική επιτροπή η οποία εργάστηκε πολύ τον καιρό εκείνο ήταν η εξής: π. Δημήτριος Γκόλιας, κ. Ευάγγελος Γεραρίδης, κ. Θεοχάρης Κωνσταντινίδης, κ. Κωνσταντίνος Νικολαίδης, κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, κ. Νικόλαος Ευμορφίδης, κ. Χρήστος Τερζόπουλος, κ. Γεώργιος Καραπαναγιώτης, κ. Ιωάννης Καμπερίδης, κ. Ισαάκ Ιορδανίδης, κ. Κωνσταντίνος Καρύδης, κ. Παρασκευάς Φυτόπουλος, κ. Σπυρίδων Μαυρομάτης και η κα Γεωργία Ποζοκλή.

Οι πιστοί που εκκλησιάζονταν ήταν αρκετοί για τα δεδομένα του Ναού.

Έτσι λοιπόν λίγους μήνες αργότερα κτίστηκαν δυο νέες πτέρυγες στο Ναό καθώς κι ένα μικρό γραφείο.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να μνημονεύσουμε τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλο, ο οποίος μας προσέφερε το ανέκδοτο έργο του «Αγία Άννα,

Αυτή που κράτησε στα σπλάχνα της την Παναγία» για να το εκδώσουμε. Τον καιρό εκείνο τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου κάλυψαν αρκετές ανάγκες. Ο μικρός Ναός της Αγίας Άννης ήταν φυσικά προσωρινός.

Τα σχέδια ήταν ο νέος Ναός να χτιστεί στο πίσω ακριβώς μέρος του πρόχειρου Ναού.

Εδώ δοκιμάσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα με το οικόπεδο το οποίο όμως με τη βοήθεια της Αγίας Άννης λύθηκε.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε στο σημείο αυτό τον οικοπεδούχο του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα ο Ναός κ. Αθανάσιο Τσιόνογλου, που επέτρεψε να γίνει ο Ναός προ της τοπικής εφαρμογής σχεδίου πόλεως.

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ: Αφού δόθηκε λύση στο μεγάλο πρόβλημα του οικοπέδου, στις 8 Δεκεμβρίου 1993 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αγαθόνικος τέλεσε τον Αγιασμό των θεμελίων του νέου Ιερού Ναού.

Ο Ναός ο οποίος σχεδιάστηκε από τον μηχανικό κ. Αθανάσιο Μπλάντζα και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την δωρεάν μελέτη και επίβλεψη των εργασιών, έπρεπε να είναι αντάξιος του ονόματος της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης.

Τα σχέδια του νέου ναού προέβλεπαν και μεγάλο ημιυπόγειο χώρο για τη δημιουργία Ιερού Παρεκκλησίου και αιθουσών.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Το Μάρτιο του 1994 ξεκίνησαν οι εργασίες κτισίματος του Ιερού Ναού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1996 με τα σταυροθόλια και τα ψηλά καμπαναριά.

Στη συνέχεια σοβατίστηκε, τοποθετήθηκαν τα μάρμαρα, οι ωραιότατοι πολυέλαιοι και η θέρμανση.

Όλο το διάστημα των εργασιών στο νέο Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις και επέβλεπε τις εργασίες.

Το Φεβρουάριο του 1997 ο Σεβασμιώτατος διόρισε και δεύτερο εφημέριο στο Ναό μας τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Ευάγγελο Πουλατσίδη, μέχρι τότε εφημέριο της Νεοκαισάρειας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Νομό Πιερίας  (Ιστορία – Αρχαιολογία,  Όλυμπος, Αξίζει να επισκεφτείτε κ.τ.λ  μέσα από Βίντεο και Φώτο ) Πατήστε εδώ

Βίντεο από συνεργάτη του οδηγού Πιερίας Giorgos Sideris