Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτήν την φορά απηύθυνε μήνυμα με αφορμή την «Ημέρα της Γυναίκας», εστιάζοντας, ωστόσο, στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει και αυτή τα σύνορά της προκειμένου να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φύγουν προς την Ευρώπη.

«Έι Ελλάδα! Απευθύνω έκκληση σε σας … ανοίξτε τις πύλες κι εσείς ώστε να απαλλαγείτε από αυτό το φορτίο», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αφήστε τους να πάνε στις ευρωπαϊκές χώρες».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες κάνοντας λόγο για «πυρά και ξυλοδαρμό» γυναικών που αιτούνται άσυλο και βρίσκονται στα σύνορα.

«Κανένας δεν καταδικάζει τη δίωξη γυναικών που ζητούν άσυλο στα τουρκοελληνικά σύνορα, που πυροβολούνται ή ξυλοκοπούνται», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ταξιδέψει στο Βέλγιο τη Δευτέρα για συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα αποκαλυπτικά βίντεο – Τούρκοι ρίχνουν δακρυγόνα στις ελληνικές δυνάμεις

«Ελπίζω ότι θα επιστρέψω από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Στο δρόμο προς την Ευρώπη οι γυναίκες και τα μικρά τους δεν αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα; Οι Έλληνες στρατιώτες με το να τρυπάνε τις βάρκες τους δεν εκθέτουν στο θάνατο μητέρες και παιδιά; Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τί κάνει, η καρδιά της δεν πονάει; Βγάζει άχνα; Αμφιβάλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα μόνο και μόνο για να μη χαλάσει τη βολή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις.

Η τουρκική ακτοφυλακή δήλωσε το Σάββατο ότι ο Ερντογάν διέταξε να απαγορεύσουν στους πρόσφυγες να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα λόγω απειλής για την ασφάλειά τους.

Τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο

Τεταμένη ήταν και η χθεσινή (Σάββατο) μέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το απόγευμα και συγκεκριμένα γύρω στις 19:30 ξεκίνησε ρίψη μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά.

Στις ρίψεις συμμετείχαν, όπως φαίνεται από τα παρακάτω βίντεο, τουρκικά σώματα ασφαλείας και έγινε προσπάθεια τα χημικά – με τη βοήθεια του ανέμου – να φτάσουν στις ελληνικές συνοριακές θέσεις.

Μάλιστα, στα βίντεο – ντοκουμέντα που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας καταγράφεται και ένας Τούρκος αστυνομικός, ο οποίος πετά τα δακρυγόνα στις ελληνικές δυνάμεις.

Τις 24 ώρες από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή του Έβρου:

– Έγιναν 12 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι πέντε υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αφγανιστάν, ένα άτομο από τη Σενεγάλη, ένα άτομο από την Γκάμπια, ένας υπήκοος Μαλί, ένα πρόσωπο από τη Νιγηρία, ένα προερχόμενο από το Ιράκ κι ένα άτομο από την Τουρκία

– Οι Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.401 περιπτώσεις