Ζωντανό το ελληνικό αίτημα

Σε επιβεβαίωση των ισχυρών αμυντικών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όσο και της διμερούς στενής συνεργασίας για μια μελλοντική προμήθεια μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, προχώρησε με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα υψηλότερα επίπεδα, έχουν καλωσορίσει το ενδιαφέρον της Ελλάδα να προμηθευτεί το F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και εργαζόμαστε στενά μαζί σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα προμήθειας το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει την διαλειτουργικότητα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλες οι αναφορές περί του αντιθέτου είναι εσφαλμένες και παρερμηνείες της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αμυντική σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές συνεργασίες της Αμερικής στην Ευρώπη. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την συνεργασία μας με την Ελλάδα στην άμυνα και ασφάλεια και εργαζόμαστε καθημερινά για να την προωθήσουμε επίπεδο με επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας και την μελλοντική προμήθεια του F-35 από την Ελλάδα. Η οδός προς την προμήθεια του F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα κτιστεί φυσιολογικά στις επιτευχθείσες επιτυχίες του προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper της Ελλάδας“.