«Οι σκέψεις που γίνονται είναι η σύνδεση όλων των ανοιχτών υποθέσεων στο Κογκρέσο που αφορούν την Τουρκία, με το μείζον ζήτημα να είναι το σύστημα των S-400» τόνισε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον

«Εκκωφαντική» εξακολουθεί να είναι μέχρι και τώρα η σιωπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ο πρόεδρος Τραμπ σήμερα εξήγησε στους οπαδούς του γιατί παίζει γκολφ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά των αναρχικών, των αριστερών και των διαδηλωτών, ενώ ευχαρίστησε έναν οπαδό του που έγραψε στον κήπο του σπιτιού του, το όνομα “Τραμπ”. Είναι πιο σοβαρά θέματα αυτά από την Αγία Σοφία. Όμως για να είμαστε δίκαιοι ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Πούτιν, αντέδρασαν, ενώ διατηρούν στενές σχέσεις συνεργασίας με τον Ερντογάν».

«Η απόφαση Ερντογάν φαϊνεται ότι ξύπνησε αρκετούς νομοθέτες. Όπως πληροφορηθήκαμε γίνονται διάφορες σκέψεις για τρόπους αντίδρασης. Όσο και αν προκαλεί εντύπωση στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες. Οι σκέψεις που γίνονται είναι η σύνδεση όλων των ανοιχτών υποθέσεων στο Κογκρέσο που αφορούν την Τουρκία, με το μείζον ζήτημα να είναι το σύστημα των S-400. Επίσης σε δήλωσή του ο Τζιμ Ρίς, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας το πρωί της Κυριακής θυμήθηκε ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Παράλληλα απαίτησε την επιβολή κυρώσεων χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Ο Ρις είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος και φίλος του Τραμπ. Όταν έγινε η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν με μερικούς γερουσιαστές, ο Ρις ήταν εκεί» συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Μερικές φορές οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δεν κάνουν τίποτε τυχαία. Σχεδόν πάντα συνεννοούνται με τον Λευκό Οίκο και κάποιες λίγες φορές κινούνται ανεξάρτητα. Δεν γνωρίζω τι από τα δύο κάνει ο Ρις. “Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, περιφρονώντας το ΝΑΤΟ, η σύμμαχός μας Τουρκία παρέλαβε το ρωσικό σύστημα S-400. Μέχρι να επανορθώσει η Τουρκία οι σχέσεις μας θα παραμείνουν τεταμένες. Οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση” ανέφερε ο Ρις» πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

«Να σημειωθεί ότι έρχονται πληροφορίες από γραφεία νομοθετών για την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με όλο το πακέτο της Τουρκίας. Εκκρεμεί η ψηφοφορία που σταμάτησε ο Τραμπ, όταν στην αρμόδια επιτροπή το 80% των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε εναντίον της Τουρκίας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν συμπεριληφθεί σε όλο το πακέτο και το θέμα της Αγίας Σοφίας» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.  

πηγή