Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Ετσι, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι και επίσημα η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, με 261 «Ναι». Η ανώτατη δικαστικός εκλέχθηκε σήμερα Τετάρτη σε μια ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία και έγινε η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – 8η από τη Μεταπολίτευση.

Υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου ψήφισαν 261 βουλευτές -πολλοί περισσότεροι από τους 200 που απαιτούνταν για την εκλογή της- από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Απόντες ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε ενημερώσει ότι θα απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, και οι Αλεξιάδης και Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι που για λόγους υγείας δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία. Ο Άγγελος Συρίγος της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε με επιστολική ψήφο.

Έκπληξη, ωστόσο, ήταν και η απουσία του Κώστα Ζουράρι από την ψηφοφορία, στην οποία ακούστηκαν και 33 «παρών». Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα. Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει στις 20 Μαρτίου, μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Δείτε το ρεπορτάζ και τις αντιδράσεις από το LIVE streaming του ΟPEN:

ΠΗΓΗ