Η απελευθέρωση της Αικατερίνης

Γράφει η Ιστορικός Βαρμάζη Αντωνία

Έτος 1912. Ο Βαλκανικός Πόλεμος κηρύσσεται επίσημα .Η Λάρισα είναι η εναρκτήριος χώρος της προέλασης του ελληνικού στρατού.

Στις 14 Οκτωβρίου η 7η Μεραρχία βαδίζει τον αμαξιτό δρόμο Ελλασσόνας- Κατερίνης, συνεχίζουν από τον Άη Δημήτρη και οδηγούνται ως τα στενά της Πέτρας.

Ο διοικητής ήταν ο Δημήτριος Σβορώνος με καταγωγή από τα Σβορωνάτα Κεφαλλονιάς. Στο ύψωμα στο Κουλουκούρι εκτυλίσσεται μια φοβερή μάχη.

Αξίζει να μνημονευτεί και η προσφορά του Μέραρχου Κλεομένη αλλά σίγουρα και του Δημητρίου Σβορώνου. Ο γενναίος αξιωματικός δίνει την ζωή του για το ύψιστο αγαθό την ελευθερία.

Η 16η Οκτωβρίου υπήρξε ημερομηνία ορόσημο για την Κατερίνη. Συγκινητική ήταν η υποδοχή του Μέραρχου Κλεομένη, του Επιτελείου καθώς και των τμημάτων της έφιππης και πεζής συνοδείας.

Ο επίσκοπος Κίτρους και Αικατερίνης Παρθένιος Βαρδάκας μαζί με τους απελευθερωτές και απελευθερωμένους κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό Θείας Ανάληψης, όπου τελέστηκε Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης μας.

Κηδεύτηκαν και ενταφιάστηκαν ο Δημήτριος Σβορώνος, αντισυνταγματάρχης και διοικητικής 20 ου Συντάγματος, ο Βίγκος Θωμάς, Βασίλας Γεώργιος, Σαράντης Αντώνιος και Ανευλαβής Βασίλειος, καθώς επίσης και έξι άνδρες και τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν άγρια από τους Τούρκους

Καθοριστική ήταν και η συμβολή της Κρήτης. Προς τιμήν του αγωνιστή αφιερώθηκε προτομή στο 16χρονου Κρητικού ήρωα Απόστολου Κονταξάκη που πολέμησε και θυσιάστηκε στη μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση της Κατερίνης τον Οκτώβριο του 1912.