Σε έλλειψη το ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρείας Ολυμπία Φέτα από το Καπελέτο Ηλείας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιανάκης, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα που εισπράττει ο παραγωγός ανάλογα την περίπτωση είναι αυξημένες από πέρσι έως και 6,7,8 και 9 λεπτά το κιλό, λόγω της μεγάλης έλλειψης που παρατηρείται στην αγορά για ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Μια έλλειψη, που σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται και με τη μείωση των κοπαδιών λόγω κρίσης από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Λιανάκη όμως όσο και να συνεχιστεί η άνοδος των τιμών, αν δεν παταχθεί το φαινόμενο της νοθείας στην Φέτα ΠΟΠ, που παρατηρείται και στην χώρα μας με αποτέλεσμα να φθάνει λευκό τυρί στο ράφι πολύ φθηνά και να πωλείται ως Φέτα, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα, γιατί η αγορά είναι αμφίβολο αν μπορεί να καλύψει και αντίστοιχη αύξηση της τιμής στο ράφι.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι τυρί τρώει σε κάθε περίπτωση και να μπορεί να επιλέξει εφόσον μπορεί να πληρώσει, τονίζει ο κ. Λιανάκης και όχι να τρώει νοθευμένη Φέτα, αντί της αυθεντικής, όπως μας εξηγεί

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με σχετικές μας πληροφορίες, μετά την παράνομη πρακτική της υπερ-διήθησης στο γάλα κατά την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ φαίνεται πως επιτήδειοι χρησιμοποιούν επιπλέον εργαλεία για να παράξουν φθηνά λευκά τυριά, τα οποία πωλούνται μεν ως Φέτα, αλλά καμιά σχέση δεν έχουν με αυτή, από την στιγμή που έχει τροποποιηθεί η διαδικασία κατά την παραγωγή τους.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Λιανάκης επ’ αυτού «η παραγωγή Φέτας ΠΟΠ με βάση τη Νομοθεσία και τους Κανονισμούς στη χώρα μας διέπεται από συγκεκριμένους κάνόνες. Οποιαδήποτε παρέμβαση στην διαδικασία παραγωγής του προϊόντος αυτού συνιστά παράνομη πρακτική. Μια τέτοια πρακτική είναι η υπερ-διήθηση στο αιγοπρόβειο γάλα, με την οποία κάποιοι επιτυγχάνουν συμπύκνωση του γάλακτος και συγκράτηση των οροπρωτεϊνών στο γάλα. Υπερδιήθηση γίνεται και στον αιγοπρόβειο ορό και σε συνδυασμό με ένα εξοπλισμό γίνεται τροποποίηση στις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος. Αυτές προστίθενται στο γάλα πριν την τυροκόμηση, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης, λόγω του ότι οι οροπρωτεΐνες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν υγρασία στο τελικό προϊόν.

Όπως καταγγέλλει και πάλι ο κ. Λιανάκης, υπάρχουν εταιρείες που καταστρατηγούν το νόμο για τα ΠΟΠ και χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο έχει ως αποτέλεσμα μια τίμια επιχείρηση να μη μπορεί ν’ αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, αφού οι τιμές για τη Φέτα ΠΟΠ στο ράφι, είναι τουλάχιστον εξευτελιστικές, με αποτέλεσμα το όλο κλίμα να περνάει και στον παραγωγό, που… βολοδέρνει και είναι απροστάτευτος.