Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου και ο Olympus Marathon αναβίωσαν χθες 17 Ιουνίου, το ξεχασμένο εδώ και χρόνια έθιμο της άρσης της αγιασμένης πέτρας δια του στόματος και χωρίς τη βοήθεια των χεριών από τα νερά του Ενιπέα.

Αρωγοί στην προσπάθεια αναβίωσης αποτέλεσε αρχικά η εισήγηση της υπεύθυνης της Βιβλιοθήκης κας Κατερίνας Μυλωνίδου για το μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής, του Ενιπέα και των θεοτήτων των υδάτων και στη συνέχεια η εισήγηση του κου Σωτήρη Μασταγκά για την κοινωνική και θεολογική διάσταση του εθίμου στην τοπική κοινωνία αλλά και τη μοναδικότητά του στην περιοχή. Μέσα από την ερευνητική του εργασία παρουσίασε το έθιμο από την εμφάνισή του, τον εξέχοντα εορτασμό του κατά τη δεκαετία του ΄50 και ανέλυσε τους λόγους της φθίνουσας πορείας του στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα.
Πολύτιμες οι παρεμβάσεις του κου Γιώργου Πουρλιώτη ο οποίος ανέλυσε τους συμβολισμούς της πέτρας και του νερού κατά τη θρησκευτική του διάσταση και επεκτάθηκε στη φιλολογική ανάλυση της λέξεως «ανάληψη».
Εξίσου ενδιαφέρουσες και οι προτάσεις του προέδρου της Δημοτικής Χορωδίας «Ιωάννης Σακελλαρίδης», κου Παναγιώτη Χρυσικού, για μετεξέλιξη και ζωντάνεμα του εθίμου στα επόμενα χρόνια.
Ακολούθησαν η κατάβαση προς την κοίτη του ποταμού σε σημείο με ρηχά νερά και χαμηλής έντασης ροή και οι προσπάθειες των παιδιών για το πιάσιμο της πέτρας. 
Τέλος η κα Άννα Γκούντα εμψύχωσε τα παιδιά σε ένα θεατρικό παιχνίδι με θέματα από τα πρόσωπα των διάφορων μύθων για τον Ενιπέα.
Η προσέλευση του κοινού αποδείχτηκε ανώτερη των προσδοκιών μας.
Μια αρχή έγινε….ας ευχηθούμε και του χρόνου!
Χρόνια πολλά σε όλους .

πηγη https://www.facebook.com/apostolis.ntinakis

..
..
..
..
..
..
..
..

Share this post