Γράφει η Ιζαμπέλ Δέδε

Μετά την διοργάνωση μιας συγκέντρωσης – ενημέρωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μόλις πληροφορήθηκαν ότι τουλάχιστον μια από τις ξενοδοχειακές μονάδες τις Μεθώνης Πιερίας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μετανάστες / πρόσφυγες, οι κάτοικοι προχώρησαν στο επόμενο βήμα : το κάλεσμα των κατοίκων του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στον Ανδριάντα του Φιλίππου Β’ την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

Θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει ότι θα έκλεινε εντελώς ο δρόμος, ότι θα παρευρισκόταν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της Μεθώνης και θα συμπαραστεκόταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των γύρω χωριών … Ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή και εντονότερη διαμαρτυρία εφόσον είχαν σε ετοιμότητα τα ΜΑΤ πέρα από την κλούβα και τους αστυνομικούς που φρουρούσαν την είσοδο του ξενοδοχείο.

Μεγάλη απογοήτευση η έλλειψη ενδιαφέροντος !

150 άτομα ήταν και δεν ήταν … Πάλι καλά που ήρθαν 4-5 άτομα από το κάθε χωριό της γύρω περιοχής !

Μεγάλο λάθος η επιλογή του κεντρικού ομιλητή, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Μεθώνη !

Προφανώς, στους ομιλητές δεν συμπεριλάμβαναν τον Δήμαρχο, ούτε τον Πρόεδρο της Μεθώνης, ούτε κάποιον άλλον Άρχοντα του τόπου ή του Νομού, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η διαμαρτυρία σε πολιτική συγκέντρωση.

Παρόλα αυτά, ο Α. Μανώλας, Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, ο Λάζαρος Προβατίδης, Αντιδήμαρχος, ο Χρίστος Πορφυρίδης, πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος, και ο Νίκος Μεταλλίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, ο Θωμάς Γραβριηλίδης, Πρόεδρος Τ.Κ Μεθώνης, ο Αντώνης Μπούμπουρας, πρώην Πρόεδρος Τ.Κ. Μεθώνης, και ο Πασχάλης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Τ.Κ. Νέας Αγαθούπολης παρακολούθησαν τις ομιλίες μέχρι το τέλος.

Αντιθέτως κάποιοι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ήρθανκαι έφυγαν μόλις κατάλαβαν ποια τροπή θα έπαιρνε η συγκέντρωση αυτή.

Μετά τις ομιλίες του Τάσου Γιακουμή, δικηγόρος, και του Γεωργίου Παπαδημητρίου, επικεφαλής της Πατριωτικής Κίνησης Πιερίας, μια μικρή πορεία μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου και έπειτα γύρω από την πλατεία της Νέας Αγαθούπολης σημείωσε το τέλος της διαμαρτυρίας

Κάποια πράγματα από όσα ακούστηκαν στις ομιλίες εξέφραζαν μια πονεμένη αλήθεια και απεικόνιζαν ένα αβέβαιο μέλλον. Δυστυχώς οι πιθανότητες να αποτρέψουν τελικά την εγκατάσταση των μεταναστών / προσφύγων στην περιοχή είναι ελάχιστες.

Η πραγματικότητα είναι μια :

Δομές δεν υπάρχουν, σωστή αστυνομική κάλυψη δεν υπάρχει, και το πιο σημαντικό, σωστή καταγραφή των στοιχείων των ανθρώπων αυτών δεν υπάρχει διότι φτάνουν χωρίς χαρτιά και δεν μπορεί κανείς να εγγυάται ότι αυτά που δηλώνουν είναι όντως αλήθεια !

Πρέπει να το καταλάβουμε επιτέλους :

1)Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του διπλανού χωριού ή του διπλανού νομού ….

2)Η πολιτικοποίηση του προβλήματος φέρνει διχόνοια άρα ασυνεννοησία…

Ιζαμπέλ Δέδε