Μειώσεις έως και 5% στις αγροτικές επιδοτήσεις

Για την ειδική έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη και για τις μειώσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης.

Για την ειδική έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη και για τις μειώσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης.

Ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, ο κ. Αποστολάκης, όπως όμως είπε και ο ίδιος πολλές φορές νιώθει ότι πιέζεται άδικα σε κάποια θέματα.

«Θεωρούμε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία είναι χρήσιμη για τον πολίτη. Με αυτή την έννοια είναι ευπρόσδεκτη η έκθεση του. Νιώθω όμως ότι πιέζομαι άδικα σε κάποια θέματα, να βρίσκομαι απολογούμενος για θέματα τα οποία αφορούν 100 περιπτώσεις παραγωγών που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διανέμει 2,7 δισ. Μιλάμε για 670 χιλ. δικαιούχους που παίρνουν τις ενισχύσεις τους μέσα από διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. 6 χρόνια και 100 περιπτώσεις».

«Οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα δεν σημαίνει ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο»

Είναι γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, ότι από το 2018, ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχώς βελτιώνεται. «Τα τελευταία χρόνια ο δείκτης επιτυχίας πληρωμών, φτάνει και το 98,89%, στα 100 ευρώ που αιτείται ο Έλληνας πολίτης. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι αστοχίες, τα προβλήματα, τα λάθη που οφείλονται στον παραγωγό ή στον ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ. Κατά την άποψη μου είναι πολύ άδικο αυτό. Οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι έλεγχοι και όλη η διαδικασία αποπληρωμής, γίνεται για την συμμετοχή διαφόρων φορέων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτός που τρώει το ξύλο. Μην ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε περιουσίες σε έναν χάρτη χωρίς κτηματολόγιο και πολλές περιπτώσεις αφορούν διαφορές κληρονομικές. Λένε πολλοί «γιατί δεν πληρώνεται όπως το TAXIS;» ο φόρος ενός ΑΦΜ είναι τελική υπόθεση και αφορά μόνο το ΑΦΜ. Η επιδότηση δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο ΑΦΜ. Ο κουβάς των επιδοτήσεων έχει ένα όριο, το ποσό αυτό πρέπει να μοιραστεί σε όλους».

«Τα τελευταία 5 χρόνια στις διεκδικήσεις των παραγωγών δεν υπήρχε πουθενά το αίτημα για επιδοτήσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, μέχρι και πριν 5 χρόνια μείζων πρόβλημα του αγροτικού τομέα δεν ήταν οι επιδοτήσεις. «Δεν υπήρχε πουθενά το αίτημα αυτό. Αν θυμηθούμε τι γινόταν, θα δούμε ότι πουθενά δεν έμπαινε το θέμα των επιδοτήσεων. Υπάρχουν αυτά και χαιρετίζουμε ορισμένες διατάξεις του Συνήγορου και πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν τα πράγματα».

Η νέα ΚΑΠ φέρνει μειώσεις

Για τη νέα ΚΑΠ τοποθετήθηκε ο κ. Αποστολάκης, λέγοντας: «Το κλίμα είναι πολύ ρευστό, έχουν δοθεί γενικές κατευθύνσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι από τις μικρότερες χώρες που ζητάνε πλήρη εξομοίωση της αξίας των δικαιωμάτων ανά εκτάριο. Η χώρα μας επειδή έχει πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις και ανά εκτάριο, η αξία επιδότησης είναι πολύ υψηλή έχουμε περίπου 800 ευρώ ανά εκτάριο. Όταν ο μέσος όρος είναι στην Ευρώπη 400 και πολλές φορές είναι κάτω από 400, πιέζουν και λένε ότι όλοι πρέπει να έχουν την ίδια εξίσωση. Καταλαβαίνεται που θα πέσουμε εμείς. Η Μάλτα μόνο και εμείς έχουμε το ίδιο προφίλ. Ο Χόγκαν απάντησε σε διάφορα ερωτήματα, και η εκτίμηση του είναι ότι με τη νέα πρόταση που επιμένει κι εκείνος και η Επιτροπή, ότι η Ελλάδα θα έχει με την νέα ΚΑΠ μια μείωση στο 4 με 5 %. Αυτή είναι μια ήπια μορφή, αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ένα θέμα αλλά δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια βίαιη εξισορρόπηση χωρίς να λάβουμε και άλλα πράγματα υπόψη μας. Όταν λέμε ότι στηρίζω εισοδηματικά κάποιο γεωργό πρέπει να δούμε και άλλα στοιχεία».

https://www.politica.gr