Η luteolin, τα βότανα και τα λαχανικά που την περιέχουν και η επίδρασή της στη μνήμη μας

Η μνήμη είναι η νοητική μας ικανότητα, με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε αλλά και ανακαλούμε,
αναπλάθουμε πληροφορίες και εμπειρίες.
Με τη μνήμη μας όχι μόνο αποθηκεύουμε αλλά και διατηρούμε όλα τα δεδομένα της ζωής μας – άρα δεν χρειάζεται – νομίζω – να επισημανθεί η σημαντικότητά της, εκείνο που -νομίζω -πως πρέπει να επισημανθεί είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθούμε για να μην αυτή εξασθενίσει και κάποια μέρα μας αποχαιρετίσει.
Η μνήμη μας ακολουθεί μία πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τον χρόνο.
Όσο ο χρόνος της ηλικίας του ανθρώπου αυξάνεται, τόσο η μνήμη μειώνεται.
Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το πρόβλημα της μείωσης της μνήμης;
Και βέβαια, όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους
Εκτός από τις πολλές ασκήσεις που βελτιώνουν την μνήμη, συμμάχους μας έχουμε και πάρα πολλές τροφές.
Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχει βρεθεί ότι οι διατροφικές βιταμίνες:
βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ -folate- 
βιταμίνη Β12 και
βιταμίνη Β6 μπορούν:
α) να αποτρέψουν την εγκεφαλική συρρίκνωση-την ατροφία, η οποία ατροφία ευθύνεται για την απώλεια της μνήμης και
τη μείωση των πνευματικών μας ικανοτήτων και κατ’επέκταση την εμφάνιση της άνοιας
β) να συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου μας
γ) να αυξήσουν τις νοητικές μας ικανότητες
δ) να ενισχύσουν τη μνήμη μας
Και ποια είναι τα τρόφιμα που περιέχουν τις βιταμίνες αυτές;
Λοιπόν ξεκινάμε με το πανίσχυρο ελαιόλαδο και τον κατάλογο συμπληρώνουν:
όλα τα εσπεριδοειδή
οι μπανάνες
το αβοκάντο
οι φράουλες
οι αγκινάρες
τα καρότα
το σπανάκι
τα σπαράγγια
τα λαχανάκια Βρυξελλών
τα ραδίκια
τα παντζάρια
τα καρότα
τα μπρόκολα
τα καρύδια
τα αμύγδαλα
οι σταφίδες
οι ηλιόσποροι
το καστανό ρύζι
τα δημητριακά
οι φακές
ο αρακάς
το σέλινο
το μαϊντανό
οι πιπεριές
ο τόνος
ο σολομός
το γιαούρτι
ο κρόκος του αυγού
το γάλα.
Από τα βότανά μας το πανίσχυρο δεντρολίβανο και τον κατάλογο των βοτάνων της μνήμης συμπληρώνουν:
η μέντα,
ο δυόσμος
το χαμόμηλο και
το ginkgo biloba.
Και βέβαια οι έρευνες οι οποίες μελετούν τη σχέση των βοτάνων των φρούτων και των λαχανικών με τον ανθρώπινο οργανισμό δεν σταματούν.
Πολλές από αυτές επικεντρώνονται στις φλαβόνες, οι οποίες είναι πανίσχυρα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Μία από τις φλαβόνες, η οποία έχει κλέψει την παράσταση, είναι η πανίσχυρη luteolin*.
Η luteolin έχει άμεση σχέση με τη μνήμη μας.
Η luteolin βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο δεντρολίβανο,
στο μαϊντανό,
στο σέλινο,
στο χαμομήλι,
στα άνθη του χρυσάνθεμου 
στα καρότα,
στην αγκινάρα,
στις πιπεριές,
στο αγριοράδικο.
στο μπρόκολο,
στα φύλλα του κρεμμυδιού,
στη φλούδα των μήλων
Η luteolin είναι μία φλαβόνη με ισχυρές ιδιότητες και σημαντικότατους ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό και ένας από αυτούς είναι η αναχαίτιση και πρόληψη των φλεγμονών και ειδικά των φλεγμονών του εγκεφάλου που σχετίζονται και επέρχονται με το πέρασμα των χρόνων.
Η καταστολή των φλεγμονών αποτελεί τον κύριο μηχανισμό της ανασταλτικής της επίδρασης τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φλεγμονή. 
Οι φλεγμονές του εγκεφάλου είναι και αυτές υπεύθυνες για την μείωση της μνήμης και την απαρχή της άνοιας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση όλων των βοτάνων και των λαχανικών που περιέχουν την ισχυρή φλαβόνη luteolin μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα προχωρημένης ηλικίας ώστε να δυναμώσουν την μνήμη τους,
να την προστατεύσουν και να μειώσουν τις αιτίες που είναι υπεύθυνες για την αποδυνάμωση και την απώλειά της.
Και ο κατάλογος των τροφών που υποστηρίζουν τη μνήμη είναι μακρύς, ας μην αμελούμε λοιπόν να τρώμε  κάποια από όλα αυτά σε καθημερινή βάση και να πίνουμε τα ροφήματα των βοτάνων της μνήμης.
Τα περισσότερα από αυτά -όπως όλοι γνωρίζουμε -ούτε δυσεύρετα είναι ούτε ακριβά.
Τα αποτελέσματά τους όμως είναι “ακριβά”.
Η βοήθεια που προσφέρουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης της μνήμης είναι ανεκτίμητη.
Και μην ξεχνάμε, δεν περιμένουμε να αρχίσουμε να έχουμε μειωμένη μνήμη για να εντάξουμε όλα αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή μας.

tips: Η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ ή folate καταστρέφεται με το πολύ και δυνατό μαγείρεμα, γι αυτό το σκεύος που μαγειρεύουμε -ιδίως τα λαχανικά -πρέπει να είναι σκεπασμένο με όσο
το δυνατόν λιγότερο νερό και το μαγείρεμα να γίνεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Το καλύτερο βέβαια που έχουμε να κάνουμε είναι να τρώμε τα λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό.

*σε επόμενο άρθρο μου θα ασχοληθώ ειδικά με την πολύτιμη αυτή φλαβόνη, την luteolin- και τις ιδιότητές της.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr