Από το πρωί περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα για τη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ. Η δική μας Σοφία Μαυρίδου είναι και αυτή παρούσα στο συνέδριο, στο πλευρό του Απόστολου Τιζτζικώστα, ο οποίος είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία.

Η γενική συνέλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ αύριο θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ο διάδοχος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Προς το παρόν η μόνη υποψηφιότητα που επισήμως ανακοινώθηκε είναι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με την παράταξη «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες».

Η διαδικασία

Στη γενική συνέλευση συμμετέχουν οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, οι θεματικοί και τοπικοί αντιπεριφερειάρχες και οι εκπρόσωποι (περιφερειακοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) που εξελέγησαν από τα 13 περιφερειακά συμβούλια στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ είναι 25μελές. Σ’ αυτό οι 13 θέσεις είναι κατειλημμένες από τους περιφερειάρχες και τα 12 άλλα μέλη είναι εκείνα που θα εκλεγούν από όσα μέλη της γενικής συνέλευσης θέσουν υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, φροντίζει για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, αλλά και για τη διενέργεια των εκλογών.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και εκτός από τους συνδυασμούς, που μπορούν να έχουν μέχρι 18 υποψήφιους για το δ.σ., επιτρέπεται και η συμμετοχή μεμονωμένων υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι δυο ώρες πριν την ψηφοφορία, που υπολογίζεται ότι θα γίνει το βράδυ κι αφού έχουν υπάρξει ομιλίες και τοποθετήσεις.

Τα μέλη της γενικής συνέλευσης μπορούν να βάζουν μέχρι πέντε σταυρούς σε υποψήφιους της προτίμησής τους, ενώ οι έδρες που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε με το 12, που είναι οι θέσεις του νέου δ.σ., οι οποίες είναι κενές. Το ακέραιο μέρος του συγκεκριμένου πηλίκου αυξημένο κατά μια μονάδα είναι το εκλογικό μέτρο. Με αυτό το εκλογικό μέτρο θα διαιρεθεί ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός, ώστε να καθοριστούν οι έδρες που καταλαμβάνει (ακέραιο πηλίκο διαίρεσης). Μεμονωμένος υποψήφιος εκλέγεται μόνον εάν πιάσει σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων το εκλογικό μέτρο.

Αν περισσέψουν έδρες κατανέμονται ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα κάθε συνδυασμού. Εννοείται ότι εκλέγονται οι υποψήφιοι με τους περισσότερους σταυρούς σε κάθε συνδυασμό.

Στις εκλογές για το εποπτικό συμβούλιο, που έπονται των εκλογών για το δ.σ., η ψηφοφορία είναι επίσης μυστική, ενώ θα καταρτιστεί ενιαίο ψηφοδέλτιο, με όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως συνδυασμού. Στο ψηφοδέλτιο μπαίνουν μέχρι τρεις σταυροί. Οι πέντε πρώτοι σε αριθμό σταυρών είναι και τα μέλη του νέου εποπτικού συμβουλίου.

Ακολούθως, αύριο θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο, που θα εκλεγεί απόψε και θα συνεδριάσει, ώστε να ψηφίσει εκ νέου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΕΝΠΕ.