Γουλάρας Δημήτριος Τηλεφώνα: 694 – 451 3619 & 23520 42 848

Erato Wine Restauran στο Λιτόχωρο

ΟΣΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙΣ ΘΑ ΝΑΙ ΞΕΝΑ!!

Η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2019 το ICOM έχει επιλέξει ως θέμα εορτασμού «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Η ΕΦΑ Πιερίας συμμετείχε στη δράση με εκδηλώσεις στο Μουσείο του Δίου και στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων (ΕΣΠΑ 2007-2013):

Μουσείο Δίου:

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου του Δίου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, «Αντάμωμα Βλάχων-Σαρακατσάνων-Ποντίων». Ο χώρος ζωντάνεψε με παραδοσιακούς βλάχικους, σαρακατσάνικους και ποντιακούς χορούς και το κοινό ενημερώθηκε για την προέλευση και την εγκατάσταση της κάθε πληθυσμιακής ομάδας στην περιοχή του Δίου. Συμμετείχαν οι:

• Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δίου “Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ” (ομιλήτρια κ. Μαρία Ιατρού, Πρόεδρος κ. Κώστας Καραΐσκος, Χοροδιδάσκαλος κ. Πόπη Κουρίτα),

• Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» (ομιλητής κ. Χρήστος Κουτρουλός, Πρόεδρος κ. Γρηγόρης Λέφφας, Χοροδιδάσκαλος κ. Γιώργος Τσακνάκης).

• Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανακίων «Ο Πόντος» (ομιλήτρια κ. Σοφία Ελευθεριάδου, Πρόεδρος κ. Μαριάννα Ναβροζίδου, Χοροδιδάσκαλος κ. Χριστίνα Μετενίδου).

Την εκδήλωση υποστήριξε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡΦΕΟ).

Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων:

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων υλοποιήθηκε στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων στις 11 Μαΐου 2019, με συνεργατική δράση της ΕΦΑ Πιερίας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν τα μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (οικογένειες με παιδιά) και αυτόνομοι επισκέπτες. Η δράση περιλάμβανε περιήγηση στο Πάρκο, αρχαιολογική παρουσίαση και εργαστήριο με θέμα την αγγειοπλαστική -αντί της προγραμματισμένης φυσικής δόμησης λόγω βροχόπτωσης- από την ΕΦΑ Πιερίας (Ε. Κλινάκη – Β. Κυπριανού) και αφήγηση – δραματοποίηση του παιδικού βιβλίου «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου» με θέμα την αρχαιοκαπηλία, από τη συγγραφέα – εκπαιδευτικό Σ. Βασιλειάδου.

Share this post