email: odigospierias@gmail.com
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ιουλίος 2022 Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου

διαφήμιση

Ιουλίος 2022 Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου

64C69Be0 5694 A404 06C8 A591123129FcΠΕ Πιερίας: Παρουσίαση του νέου τουριστικού οδηγού  “Πιέρια Όρη-Το μπαλκόνι των Μουσών” στο Ελατοχώρι του Δήμου Κατερίνης
 
Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Ελατοχώρι του Δήμου Κατερίνης η παρουσίαση του νέου δίγλωσσου χρηστικού πολύπτυχου εντύπου με ενσωματωμένο διαδραστικό χάρτη για τις ορεινές διαδρομές στα Πιέρια Όρη και την ευρύτερη περιοχή του Ελατοχωρίου.
 
Στην παρουσίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ελατοχωρίου, κος Νίκος Γκλάρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κος Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, κος Κώστας Γκλάρας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου και Λ.Δ.Π.Δ. Πιερίων, κα Αναστασία Μποστανίτη Κιοσέ, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου, κος Γιώργος Γκουτζιούλης, ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Δασικού Συνεταιρισμού, κος Γιώργος Μέλλιος, ενώ το “παρών” έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, κος Φώτης Δρούγκας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα αυτή δράση που επιμελήθηκε το Γραφείο Τουρισμού της Π.Ε. Πιερίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η οποία πρόκειται να αναδείξει τις ορεινές διαδρομές των Πιερίων και του Ελατοχωρίου με απώτερο σκοπό τον επανακαθορισμό της θέσης της Πιερίας στην τουριστική βιομηχανία με τη δημιουργία ενός διακριτού, ελκυστικού και αυθεντικού τουριστικού προϊόντος για την εγχώρια και εξωτερική αγορά, το οποίο θα συνδέεται με την ταυτότητα της περιοχής και θα ενσωματώνει την εικόνα της, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιότητα στην εμπειρία της αναψυχής.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς συνεχίζει να δημιουργεί ποιοτικά επικοινωνιακά εργαλεία με στόχο την ανάδειξη του εναλλακτικού και βιωματικού τουρισμού στην Πιερία, καθώς ο τουρισμός βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και της Π.Ε. Πιερίας.
E3A0C70F 25Fe 102C 3D62 Cb5Eb1575A0DΜήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων
 
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που εισήχθησαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα μας και ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους ως φοιτητές και φοιτήτριες. Οι κόποι πάντοτε αποδίδουν καρπούς και ακόμη κι αν δεν εκπληρώνονται όλα τα όνειρα μας με την πρώτη προσπάθεια, η ίδια η ζωή μας διδάσκει, ότι πάντα θα υπάρξουν κι επόμενες ευκαιρίες που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε.
 
Εύχομαι θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στις οικογένειές τους για  τον αγώνα τους όλα αυτά τα χρόνια της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που δίνουν στους μαθητές μας τον καλύτερό τους εαυτό και είναι αρωγοί στη μεγάλη τους αυτή προσπάθεια.
Καλή σταδιοδρομία και καλή πρόοδο στα νέα σας βήματα! 
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου
100Db6Bd 8668 8F78 Bd35 387423C0B5Ed
Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον νέο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Πιερίας
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, υποδέχτηκε στο γραφείο της την Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022, τον νέο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κο Γιώργο Μακρή. Η κα Μαυρίδου ευχήθηκε στον κο Μακρή να έχει μία γόνιμη και παραγωγική θητεία στα νέα του απαιτητικά καθήκοντα, ενώ εκφράστηκαν εκατέρωθεν ευχές για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Μαυρίδου και ο κος Μακρής συζήτησαν θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Π.Ε. Πιερίας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη στήριξή της στο έργο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με γνώμονα την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, καθώς επίσης και τη διάθεσή της για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους και η Π.Ε. Πιερίας δύναται να συνδράμει στην επίλυσή τους.
 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του νέου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για τις ευχές της Αντιπεριφερειάρχη επί των νέων καθηκόντων που ανέλαβε, ενώ και ο ίδιος τη διαβεβαίωσε για την ευδόκιμη και γόνιμη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κατά τη διάρκεια της θητείας του. 
Fa8Bfa1A 0Fed 0680 C152 7C11E05Dfbc3
Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με την νέα Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Πιερίας
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, υποδέχτηκε στο γραφείο της το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιουλίου 2022, την νέα Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κα Νόπη Τριανταφυλλίδου, συνοδεία του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κου Ναούμ Ευαγελλόπουλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στην κα Τριανταφυλλίδου κάθε επιτυχία και καλή δύναμη στα νέα της καθήκοντα, ενώ και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
 
Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Π.Ε. Πιερίας ενόψει και της έναρξης του νέου σχολικού έτους, καθώς κοινό στόχο αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και η εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και δύναται να συνδράμει στην επίλυσή τους η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εκατέρωθεν ευχές για μία αγαστή συνεργασία και γόνιμη θητεία της κας Τριανταφυλλίδου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. 
6Dfda596 526C E99B 8951 3Ce4347Df905Συγχαρητήριο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας προς τους νέους Διευθυντές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.
 
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους νέους Διευθυντές Α’Βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κα Παρθένα Τριανταφυλλίδου και κο Γεώργιο Μακρή.
 
Ως περιφερειακή αρχή στηρίζουμε πάντοτε την παιδεία και βρισκόμαστε στο πλευρό των Διευθύνσεων Α’Βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Και εγώ προσωπικά μέσα από το θεσμικό μου ρόλο προσβλέπω σε μία γόνιμη συνεργασία με γνώμονα την διαρκή εξέλιξη και την απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποσκοπώντας στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτών όχι μόνο με μόρφωση αλλά πρωτίστως με κριτική σκέψη.
 
Σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα!
Cebb88A8 C32A 3184 3447 0Ecc8D447E2EΗ Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας εφιστά την προσοχή των πολιτών για την αντιμετώπιση των έντονων θερμοκρασιακών καιρικών φαινομένων
 
 
 
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
«Άμεση προτεραιότητα είναι να προστατευτεί ο πληθυσμός της ΠΙΕΡΙΑΣ, από το επερχόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει την Πιερία.
Ενεργοποιήθηκαν οι εθελοντικές ομάδες της Πιερίας για την ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού της Πυροσβεστική Υπηρεσίας».
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς άνοδο θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία στην Πιερία αλλά και σε ολόκληρη την Χώρα.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Μετά από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πιερίας, για ενδυνάμωση του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Πιερίας, ενεργοποίησε τις εθελοντικές ομάδες του νομού, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έτσι ώστε μετά τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις που θα δοθούν στους εθελοντές να προσφέρουν εθελοντικά τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτίστως με ατομική ασφάλεια αλλά και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα.
 
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για τον επερχόμενο καύσωνα στη χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο:
 
Οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
 
Από το Σάββατο (23-7-22) έως και τη Δευτέρα (25-7-2022), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:
 
α. στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).
 
Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
 
Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26-7-22) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28-7-22) σε υψηλά επίπεδα.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προτείνει όλους τους κατοίκους να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας, για την ατομική τους ασφάλεια, ως ακολούθως:
 
 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
 
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
 
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
 
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
 
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
 
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 
Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
 
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
 
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
 
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
 
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
 
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
 
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
 
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
 
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr, την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ώστε να ενημερώνονται για τα ειδικά μέτρα αυτοπροστασίας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
 
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης, τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «199» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αναγγελία κάθε εστίας φωτιάς – δασικής αλλά αστικής – καθώς επίσης και τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «166» του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
F212Ae98 E731 D90E F1D4 Dae7C5C3Ede3Ευχαριστήριο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας προς τις απερχόμενες Διευθύντριες Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

 
Εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τις αγαπημένες φίλες και απερχόμενες Διευθύντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κυρίες Φλώρα Σορώτου και Μεταξία Τσιαργαλή.  Μέσα από τη θέση τους υπηρέτησαν τον κόσμο της Εκπαίδευσης αφήνοντας το αποτύπωμά τους με τη διαρκή παρουσία τους και το άοκνο ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στην Πιερία. Η επιστημονική τους κατάρτιση, η εμπειρία και το ήθος τους ήταν καθοριστικές για την επιτυχημένη σταδιοδρομία τους και εχέγγυο για την απρόσκοπτη λειτουργία ενός τόσο σημαντικού και ευαίσθητου χώρου, που έχει άμεση σχέση με τα παιδιά, το μέλλον του τόπου μας.
 
Δεν θα μπορούσα να μην τις ευχαριστήσω ολόψυχα και για την αγαστή συνεργασία που είχαμε ως θεσμικοί φορείς σε αυτή τη διαδρομή και να τους ευχηθώ να έχουν πάντοτε υγεία και να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο σε κάθε εγχείρημά τους, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τους συναδέλφους τους και εν γένει τους δημόσιους λειτουργούς.
4Dfdae2A 503E 34A1 4540 6C9F3223Bf9BΤεχνικές παρεμβάσεις συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Ε. Πιερίας με γνώμονα πάντα την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων
 
 
Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης-ασφαλτόστρωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, που πραγματοποιούνται, στο πλαίσιο του έργου: «Βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας στην 15η και 4η Επαρχιακή Οδό».
 
Οι εργασίες αφορούν ειδικότερα σε αποκατάσταση ζημιών, φθορών και συντήρηση για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της ΠΕ Πιερίας.
 
Ήδη ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση στο τμήμα της επαρχιακής οδού από την έξοδο της Τοπικής Κοινότητας Λαγόραχης προς το Μοσχοπόταμο, εξαιτίας της ολισθηρότητας του εδάφους στο αριστερό τμήμα του οδοστρώματος. Οι εργασίες είναι απαραίτητες προς αποφυγήν ατυχημάτων σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων, ενώ στην πορεία της υλοποίησης του έργου προβλέπεται η μετατόπιση της οδού για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Στο πλαίσιο της εποπτείας του έργου από την Π.Ε Πιερίας, η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου διενήργησε αυτοψία, για τη διακρίβωση της πορείας και της καλής εκτέλεσης των εργασιών, που στόχο έχουν την προσβασιμότητα και την ασφάλεια σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ευθύνης της Αντιπεριφέρειας.
25De5956 07De B244 3Dc0 6D85C14408Ab
144152Ed 8183 5143 43F7 Eb15F9787103
C0A88Fed F4Ed 0629 1567 642C78F39843
Cb8913C7 3C06 0928 2606 Cc29D40Cddc3Συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με τη Hellenic
Train για την ανάδειξη της Πιερίας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού
 
Συνεχίζονται οι από κοινού δράσεις προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με την εταιρεία Hellenic Train. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη  αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την Πιερία ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, μέσα από ένα εκτενές αφηγηματικό και φωτογραφικό αφιέρωμα. Επιπλέον, θα αναρτηθούν άμεσα στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας διαφημιστικές αφίσες της Π.Ε. Πιερίας και θα διατίθεται τουριστικό ενημερωτικό υλικό της περιοχής (έντυπα) στους ταξιδιώτες, στα αντίστοιχα εκδοτήρια εισιτηρίων.
Αντίστοιχα, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, θα συμβάλει στην προώθηση των υπηρεσιών, των προϊόντων και των προωθητικών ενεργειών της Hellenic Train, μέσω αναρτήσεων στα κανάλια επικοινωνίας της καθώς και σε χώρους των επιχειρήσεων – μελών της.
Παράλληλα, μέσα από τις διμερείς  επαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας εξασφάλισε από την Hellenic Train ειδική συνεργασία, ώστε αφενός να πραγματοποιηθεί διαφημιστική προβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου 2022, αφετέρου να διευκολυνθούν και όσοι επιθυμούν να παρασταθούν στις προγραμματισμένες Παραστάσεις για το 2022. Συγκεκριμένα, η προωθητική πολιτική που θα ακολουθηθεί αφορά την παροχή έκπτωσης  20% με την επίδειξη του εισιτηρίου της Παράστασης για τα δρομολόγια Intercity από/προς την Κατερίνη στα εκδοτήρια εισιτηρίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Η μετάβαση στην Κατερίνη αφορά είτε την προηγούμενη μέρα της παράστασης, είτε κατά την ημέρα της Παράστασης, με δυνατότητα αναχώρησης από την Κατερίνη, είτε αυθημερόν, είτε την επόμενη ημέρα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συνεργάζεται πάντοτε με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση του υψηλής ποιότητας τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και την ανάδειξη της περιοχής μας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού με πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Acc230Cd 6F40 Ba26 689F 699877184C19Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, καθώς επίσης και με το προεδρείο και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ
 
Την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, συναντήθηκε στο γραφείο της στην Π.Ε. Πιερίας, με τον Πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), κο Γεώργιο Τσακούμη, τον Αντιπρόεδρο, κο Μιχάλη Παπαστεργίου, το μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, κο Δημήτρη Κουσκουρίδη, όπως επίσης και με τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κο Κωνσταντίνο Μπίσμπα, τον Αντιπρόεδρο, κο Δανιήλ Σαμαρά, το Γραμματέα, κο Απόστολο Πίτσια και τα μέλη, κο Κωνσταντίνο Βασιλειάδη και κο Νικόλαο Τσουπέη. Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πιερίας, κα Γιώτα Σινωπίδου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διεξήχθη ένας παραγωγικός διάλογος για τεχνικά θέματα, καθώς επίσης και για προτάσεις αναπτυξιακών έργων υποδομών που αφορούν στην Πιερία, ενώ συζητήθηκαν και έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
 
Τέλος, τέθηκαν τα θεμέλια για μία άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΤΕΕ, και του ΤΕΕ του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς τα τεχνικά επιμελητήρια αποτελούν πολύτιμους συμβούλους της τοπικής αυτοδιοίκησης εξαιτίας της υψηλών προδιαγραφών τεχνογνωσίας τους σε επίπεδο τεχνικών έργων, που θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών, την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της τοπικής κοινωνίας μας
07026925 8195 Bb38 B2Da 26Fdf047D44EΠ.Ε. Πιερίας: Υπογραφή της σύμβασης για τον ηλεκτροφωτισμό του περιβάλλοντος χώρου κοινωφελών κτιρίων που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος
 
Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του αναδόχου του έργου με τίτλο «Ηλεκτροφωτισμός περιβάλλοντος χώρου κοινωφελών κτιριακών υποδομών ιδιοκτησίας Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος».
 
Το εν λόγω έργο με κωδικό 32131ΠΙΕ001ΠΡΟ20 χρηματοδοτείται από Τεχνικό Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών ΠΚΜ 2022 και αφορά στον ηλεκτροφωτισμό του περιβάλλοντα χώρου του Γηροκομείου, όπου φιλοξενούνται υπερήλικα άπορα άτομα, του ξενώνα, όπου η Ιερά Μητρόπολη φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιά, νέες και νέους, της φοιτητικής εστίας και του κτιρίου των Καθημερινών Συσσιτίων “Άρτος ο Επιούσιος”.
 
Στόχο αποτελεί το έργο αυτό να παραδοθεί και να αξιοποιηθεί άμεσα, ώστε η τοπική μας Εκκλησία να αποκτήσει ένα σύγχρονο συγκρότημα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις και προδιαγραφές λειτουργίας, για να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες των φιλοξενούμενων ατόμων τρίτης ηλικίας, των φοιτητών, των νέων, των οικογενειών, αλλά και όλων των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη.
 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στέκονται πάντα δίπλα, αρωγοί στο πολυσχιδές έργο της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
330Dee96 4F4C 7Eb0 0F1C 00F8F50E78EbΕπιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε αμπελώνες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών
 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Σήμερα, Δευτέρα 11-07-2022 η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από της ζημιές που υπέστησαν αμπελώνες στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Βροντούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και δη τις ανεμοθύελλες και τη χαλαζόπτωση της 8ης Ιουλίου 2022.
Αναλυτικά το κείμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:
 
 
.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΚατερίνη, 11/ 07/ 2022ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣΑΑριθμ. Πρωτ.: οικ. 500591(2154)ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 40  
 
 
 
 
 
 
1. Πρόεδρο ΕΛΓΑ
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
2. Προϊσταμένη Υποκαταστήματος
ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης
κα Λαχουρά ΕυαγγελίαΤαχ. Κώδικας: 60132 Πληροφορίες: Ελένη Σαβουιδάκη Τηλέφωνο: 2351351260-262 Email: e.savouidaki@pieria.pkm.gov.gr  ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ :Γραφείο Περιφερειάρχη ΠΚΜΓραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜκ. Γεωργίου ΚεφαλάΔήμαρχο Δίου-Ολύμπουκ. Ευάγγελο ΓερολιόλιοΠρόεδρο Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα, κο Γεώργιο ΜιχαλήτσιοΠρόεδρο Κοινότητας Βροντούς, κο Δημήτριο Κορινιώτη ΘΕΜΑ:Προβλήματα σε αμπελώνες στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Βροντούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου της Π.Ε. Πιερίας λόγω καιρικών φαινομένων. 
Αντικείμενο της παρούσας επιστολής αποτελούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων στις αμπελοκαλλιέργειες στις τοπικές κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνα και Βροντούς του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 11 Ιουλίου 2022, πράγματι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η ανεμοθύελλα που εκδηλώθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές σε δύο αμπελοκαλλιέργειες. Συγκεκριμένα στον Άγιο Σπυρίδωνα, ένα αμπέλι 4 στρεμμάτων με επιτραπέζια ποικιλία, όπως επίσης και ένα τμήμα αμπελιού, (4,5 από τα 10 στρέμματα) κατέρρευσαν, καθώς οι ισχυρές ριπές του ανέμου έσπασαν τους πασσάλους υποστύλωσης, ενώ διαπιστώθηκαν κι εκτεταμένες ζημιές σε αμπελώνες της Βροντούς, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης.
Είναι γεγονός πως η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, καθώς το κόστος αποκατάστασης της αναστύλωσης είναι υψηλό, ενώ παράλληλα η ετήσια παραγωγή καταστράφηκε λόγω της επαφής με το έδαφος.
Οι αμπελοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως σταθείτε αρωγοί στο πλευρό των αμπελοκαλλιεργητών που έχουν υποστεί εκτεταμένη οικονομική ζημιά λόγω της τεράστιας απώλειας παραγωγής και χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης και αποζημίωσης για τη σημαντική απώλεια εισοδήματος σε συνδυασμό με υψηλό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Σας ευχαριστώ θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματα της Πιερίας και των παραγωγών μας. Προσβλέπουμε σε μία αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας άοκνα για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.
 
Με εκτίμηση,
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ
 
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
F11Ee072 30C7 C904 4D83 Bffc56Dd8Df6Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ  Ν. Πιερίας
 
Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, επισκέφθηκε το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Πιερίας Α.Ε., όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, κο Μόσχο Λεοντιάδη, τον Αντιπρόεδρο, κο Γαβριήλ Σαϊδέ και τα μέλη του νεοσυσταθέντος Δ.Σ, κο Κωνσταντίνο Χαλιανδρό και κο Νικόλαο Μπουλούμη.
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ευχήθηκε στο νέο Δ.Σ. του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας κάθε επιτυχία στη νέα του θητεία, ενώ τόνισε τη διαχρονικά εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με τους μεταφορείς, η οποία πηγάζει από την κοινή πεποίθηση, ότι οι συμπολίτες μας, αλλά και οι επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή μας θα έχουν πάντοτε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο, του οποίου η εύρυθμη λειτουργία αποτυπώνεται στην εμπιστοσύνη και την επιλογή των πολιτών για τη μεταφορά τους.
 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες τόσο του νέου Προέδρου, κου Μόσχου Λεοντιάδη, όσο και των μελών του νεοσύστατου Δ.Σ. προς την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για τη στήριξη, ενώ διαβεβαίωσαν την Αντιπεριφερειάρχη πως θα συνεχιστεί η μεταξύ τους άριστη συνεργασία με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των πολιτών που επιλέγουν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας για την ασφαλή μεταφορά τους.
E06665Bd Dbc2 218E B01C Dea165D873BdΣε πάρα πολύ υψηλό επιχειρησιακό συναγερμό η Πιερία για την αντιμετώπιση του έντονου καιρικού φαινομένου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις
 

 
 
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για ακόμα μία φορά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με όλα της τα μέσα (ανθρώπινα και μηχανικά) την επερχόμενη κακοκαιρία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ένστολοι και Δήμοι) βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για την αντιμετώπιση των έντονων φυσικών φαινομένων. Κύριο μέλημα όλων μας, η εξασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της κίνησης των πεζών και των οχημάτων.
 
 
Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε κατάσταση συναγερμού για την άμεση αντιμετώπιση των έντονων καιρικών – πλημμυρικών φαινομένων. Ήδη διαβιβάστηκε σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στους Δήμους της Πιερίας, για την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των φορέων.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.
 
Με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, απευθύνονται συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων φαινομένων.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προτρέπει για την ασφάλεια των πολιτών:
 
Τι πρέπει να κάνετε για να είστε προετοιμασμένοι…Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω απ΄ το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.Βεβαιωθείτε ότι οι υδρόρροές εντός του σπιτιού λειτουργούν κανονικά.Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες.Αποφύγετε τη διαμονή και εργασία σε υπόγειους χώρους, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. 
 
Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας…Εγκαταλείψετε υπόγειους  χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές, υπερυψωμένο σημείο.Αποφύγετε τη μετακίνηση μέσα στους πλημμυρισμένους δρόμους.Μη διασχίζετε χείμαρρους πεζοί ή με το αυτοκίνητο σας.Αλλάξτε πορεία, αν οδηγείτε προς πλημμυρισμένη περιοχή.Εάν το αυτοκίνητο σας έχει ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει, εγκαταλείψετε το αμέσως.Μείνετε μακριά από κομμένα ή πεσμένα στο έδαφος ηλεκτροφόρα δέντρα.Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν  σημειωθεί κατολισθήσεις. 
 
Θυμηθείτε : οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν αποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.
 
 
Η πλημμύρα μπορεί να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών, αθώς τα νερά μπορούν να παρασύρουν αντικείμενα ή να καταστρέψουν μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων, κ.λ.π.
 
 
Οι κίνδυνοι από τις καταιγίδες προκαλούνται από τους πολύ ισχυρούς ανέμους , τις τοπικά έντονες βροχοπτώσεις , τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις.
 
Τι πρέπει να κάνετε όσο διαρκεί η καταιγίδα…
…αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι :Ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα.Στερεώστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.Μην κρατάτε ανά  χείρας ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια.Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών  (κουζίνα,  μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.Αποσυνδέσετε τις συσκευές της τηλεόρασης από  την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. 
…αν βρίσκεστε έξω από το σπίτι :Προφυλαχθείτε  καταφεύγοντας σε κάποιο παρακείμενο εσωτερικό χώρο  (κτίριο ή αμάξι) και μην επιχειρήσετε να εξέλθετε, παρά μόνο αφού βεβαιωθείτε οτι η καταιγίδα πέρασε.Αν αυτό δεν είναι εφικτό,καθίστε αμέσως στο έδαφος!Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά  σας ( γεγονός που προμηνύει την εκδήλωση κεραυνού ), κάντε βαθύ κάθισμα ,με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια,(ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματος σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ότι μεταλλικό αντικείμενο φέρετε. Προσοχή :μην ξαπλώνετε στο έδαφος!Αν βρίσκεστε στο δάσος, προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων. Ποτέ μην στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο! Αν βρίσκεστε σε χαμηλότερη , σε σχέση με τις γειτονικές , περιοχή προσέξτε ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικού  φαινομένου.Αν βρίσκεστε στην θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.Γενικά, απομακρυνθείτε από ποτάμια , λίμνες και άλλες μάζες νερού.Αποφύγετε ψηλές κατασκευές , όπως πυλώνες της ΔΕΗ ,ψηλά δέντρα ,φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές ή γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος.Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα , μπαλκόνια και γενικά περιοχές , όπου αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν.Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα , όπως ,αμάξια , ποδήλατα ,σύνεργα κατασκήνωσης , κ.λ.π. 
 
…αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο σας :
 Ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, μακριά από  δέντρα , τα οποία μπορεί να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο .Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο.Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους. 
Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ,για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εκδηλωθεί πολύ γρηγορότερα.
 
 
Σε κάθε περίπτωση συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων με κάθε τρόπο και μέσο, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, μεταβάλλοντας το πρόγραμμα μετακίνησής μας ώστε να αποφύγουμε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Ενημερώνουμε τους οικείους μας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Μεριμνούμε για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα άτομα με αναπηρίες, διευκολύνοντας το έργο των Αρχών καθώς και τα συνεργεία διάσωσης.
 
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι καλό θα ήταν να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr
1D890422 B1C2 74F3 243F Dd76C21127C4Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
 
 
Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου υποδέχθηκε στο γραφείο της κλιμάκιο της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και υπεύθυνο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, κο Θεόδωρο Σκυλακάκη, συνοδευόμενο από τον Υφυπουργό Οικονομικών, κο Απόστολο Βεσυρόπουλο και το βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, κο Στράτο Σιμόπουλο.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι βουλευτές Πιερίας Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ξενοφώντα Μπαραλιάκου κος Θανάσης Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Πιερίας, κος Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, ο  Γενικός Συντονιστής των Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας Κεντρικής Μακεδονίας κος Ηλίας Τάπρας, ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στην Πιερία κος Ελευθέριος Κλώνος, λοιπά μέλη της ΔΕΕΠ καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας.   
Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα, ενώ πραγματοποιήθηκε ένας παραγωγικός διάλογος, κατά τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Πιερία και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών.  Ο κος Σκυλακάκης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με στόχο την ασφάλεια και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών.
 
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση έργων υποδομής, όπως η κατασκευή γέφυρας στο Ξηρολάκκι του Δήμου Δίου- Ολύμπου, η ανακατασκευή της 13ης Εθνικής Όδού, η αλλαγή χρήσης γης και ο επαναχαρακτηρισμός στην παραλιακή ζώνη της  ΠΕ Πιερίας.
 
Αναφορά έγινε και στον τουρισμό της περιοχής μας, καθώς διανύουμε τη θερινή περίοδο και ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη του Ολύμπου, μέσα από επιμέρους έργα και δράσεις τουριστικής προβολής που υλοποιούνται από την Αντιπεριφέρεια.
 
Επιπλέον συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, αλλά και οι επαγγελματίες της Πιερίας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων που έχουν προκύψει ως αλυσιδωτή αντίδραση, ιδιαιτέρως μετά τη διετία την πανδημίας.
 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις εκατέρωθεν ευχαριστίες τόσο των μελών του κλιμακίου για τη φιλοξενία και τη διεξοδική συζήτηση όσο και της Αντιπεριφερειάρχη για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον τους στα ζητήματα της Πιερίας.
8Bd94B6E 46E2 Bbe4 45B6 D77Bbd3B506EΣυνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης  και Περιβάλλοντος ΠΚΜ και τους Προέδρους των φορέων των λαϊκών αγορών
 
Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, υποδέχθηκε στο γραφείο της στην Π.Ε. Πιερίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Κ.Μ., κο Κώστα Γιουτίκα, τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, κο Άγγελο Δερετζή, τον Πρόεδρο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν. Πιερίας, κο Νικόλαο Παπανικολάου, τον Πρόεδρο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, κο Κώστα Καρυπίδη και τον Πρόεδρο Επαγγελματιών Πωλητών Τροφίμων Ν. Πιερίας, κο Λεωνίδα Βουλγάρογλου, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκε και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Πιερίας και προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου και Ανωνύμων Εταιριών, κα Σοφία Μανουτζοπούλου.
 
Κατά τη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα που έχει προκύψει από την αλλαγή της νομοθεσίας, κατά την οποία τροποποιούνται οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αφουγκράζονται και κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες και συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς πάντα με γνώμονα την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εν λόγω κλάδου, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα