Υλικά Συνταγής

500 γραµ. γίγαντες

500 γραµ. κάστανα

500 γραµ. κρεμμυδάκια για στιφάδο ή πέρλες

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμυδι ψιλοκομμένο

3 κ.σ ξύδι από κρασί

1/2 φλ. κόκκινο κρασί

1 δαφνόφυλλο

2 φλ. ντομάτες κον κασέ (ψιλοκομμένες) 1 κ.σ πελτέ ντομάτας

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Τα κάστανα στιφάδο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Κρήτη, που όποιος δοκιμάσει ορκίζεται στη νοστιμιά της. Μαγειρεμένα με τους γίγαντες στο φούρνο, το στιφάδο απογειώνεται και μετατρέπεται σε ένα λαδερό νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό. Οι γίγαντες με κάστανα στιφάδο γίνονται στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τους βράζουμε για περίπου 40΄ να μαλακώσουν. Βράζουμε τους γίγαντες σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Έτσι θα παραμείνουν ολόκληρα τα φασόλια. Τα στραγγίζουμε αφού μαλακώσουν και τα κρατάμε στην άκρη.

Για τα κάστανα στιφάδο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει διάφανο για 2-3΄. Προσθέτουμε τα ολόκληρα κρεμμυδάκια και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα αφήνουμε να καραμελώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1΄ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το κρασί κι αφήνουμε να μειωθεί στο μισό.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 20΄. Τέλος προσθέτουμε τα κάστανα, τη δάφνη και αλατοπιρώνουμε. Βράζουμε για 10΄.

Βάζουμε τους γίγαντες στο ταψί και περιχύνουμε με τα κάστανα στιφάδο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 °C για 20΄ να κάνει στην επιφάνεια ελαφριά κρούστα.

Αν θέλετε, μπορείτε να αρχίσετε και να τελειώσετε το φαγητό στην κατσαρόλα. Αλλά στον φούρνο γίνεται τέλειο.